Associació de Comerciants de GironellaASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS DE GIRONELLA

Organitzem la Fira de la Puríssima, a la Fira de Sant Josep posem les paradetes al Local del Blat, fem la promoció de Nadal, el Concurs d'Aparadors per a Carnestoltes... El nostre comerç està molt arrelat al poble, creiem que fent aquestes activitats donem a conèixer els serveis que podem oferir als nostres vilatans i vilatanes i a les persones que visiten Gironella.

Avinguda Catalunya, 73 08680 Gironella  648 718 237  ass.comerciantsgironella@gmail.com  Associació de Comerciants de Gironella

 

 

 

Berguedana de ThrashBERGUEDANA DE THRASH

Promocionem la música heavy organitzant activitats culturals enfocades cap a aquest estil de música. Ens agrada aquest estil de música i ens trobàvem que havíem de sortir de la comarca per assistir a aquests tipus d'esdeveniments.

Carrer Sant Francesc, s/n Baixos 08600 Berga 636 26 33 00  la.berguedana.de.thrash@gmail.com  laberguedanadethrash@hotmail.com my.space.com/laberguedanadethrash

 

 

Centre Cultural Al HoudaCENTRE CULTURAL AL HOUDA

Donem suport i ajudem als membres de la comunitat musulmana de Gironella i El Berguedà. Volem despertar l'interès i l'atenció per la llengua i la cultura àrab i fomentar iniciatives i experiències de debat i intercanvi en l'àmbit de la cultura àrab i islàmica. Són també objectius de l'entitat intensificar els vincles d'entreteniment entre la comunitat musulmana i la societat d'acollida, donar suport al col·lectiu de dones immigrants amb més dificultats, per tal d'evitar la seva exclusió social, contribuir a la lluita contra el racisme i la xenofòbia i crear un espai de diàleg i interacció amb l'administració local i comarcal.

Carretera de Berga, 14 Baixos 08680 Gironella  606 72 67 83  zahaf_1983@yahoo.es

 

 

Coral Estel GironellaCORAL ESTEL GIRONELLA

Fem concerts, espectacles musicals, misses, intercanvis musicals amb altres corals i Caramelles. També participem en actes com l'Onze de Setembre i Gironella. Difonem la cultura musical i col·laborem en mantenir viva la cultura catalana. A més, gaudim de la música i de la convivència entre els components de la coral.

Apartat de correus 14 08680 Gironella  687 79 88 75  coralestel@hotmail.com  coralestel.cat

 

 

Coral Infantil Les Veus de GironellaCORAL INFANTIL LES VEUS DE GIRONELLA

Apropem el cant coral als més petits. Ens ho passem bé cantant mentre aprenem eines bàsiques de musicalitat, afinació i tècnica vocal. El nostre repertori és variat i inclou nadales, que solem cantar per la Fira de la Puríssima, caramelles o cantates diverses i cançons que cada any presentem a final de curs en un concert.

Carrer Cap del Pla, 20 08680 Gironella  600 561 448/630 625 845  stfelius@tegasa.com  mariacasellasartigas@hotmail.com

 

 

Geganters de Gironella Viladomiu NouGEGANTERS DE GIRONELLA VILADOMIU NOU

Participem en trobades geganteres arreus del País, organitzem la trobada gegantera de Gironella i participem en actes culturals del poble. Ens agraden molt el món geganter i les tradicions catalanes.

93 825 15 39  maurviles@hotmail.com  webs.gegants.cat/gironella

 

 

Grup de grallers Miu MiuGRUP DE GRALLERS MIU MIU 9

Toquem la gralla. Actualment actuem a la Festa Major de Viladomiu Nou, a l'espectacle L'Onze de setembre i Gironella i a alguna cercavila. Ens divertim i passem una bona estona fent música engrescadora al carrer. A més, donem a conèixer un aspecte de la nostra cultura popular, que potser està una mica oblidada.

Carrer Viladomiu Nou, 44 08680 Gironella  93 822 84 65 / 93 825 03 31  xavipiteu@hotmail.com 

 

Grup de Teatre La GrescaGRUP DE TEATRE LA GRESCA

Fem obres de teatre i espectacles de carrer. A través de les obres i representacions acostem el nostre públic a una part de la nostra cultura popular. Creiem que és una manera de trobar-nos uns dies a la setmana una colla de gent que fa anys que ens coneixem i ens agrada fer teatre, per a nosaltres és una afició comuna.

Carretera Bassacs, 76 08680 Gironella  650 42 07 02 / 659 51 99 44  amicsdelteatre2011@gmail.com  lonzedesetembreigironella.com

 

 

Grup Vocal V9GRUP VOCAL V9

Fem concerts de cant coral amb veus simples i amb acompanyament musical. A més, participem a l'espectacle L'Onze de stembre i Gironella. El nostre lema és "Gaudir cantant" perquè ens agrada la música i el cant, pel plaer de cantar i harmonitzar les veus amb altres veus i amb diferents instruments musicals.

Carrer Viladomiu Nou, 44 08680 Gironella  93 822 84 65

 

 

 

Ampa Escola Gironella GironellaAMPA ESCOLA GIRONELLA

Fem activitats pels nens i nenes de l'escola, organitzem les activitats extraescolars i d'altres. El nostre principal objectiu és que tots els nens i nenes de l'escola puguin accedir a les activitats extraescolars i s'ho puguin passar bé.

Avinguda Catalunya, 107 08680 Gironella  93 825 09 35  ampaceipgironella@gmail.com  agora.xtec.cat/ceipgironella/intranet

 

 

Ampa Escola Sant Marc Cal BassacsAMPA ESCOLA SANT MARC CAL BASSACS

Organitzem activitats extraescolars durant el curs i tallers d'estiu, facilitem la compra de material escolar a les famílies (xandalls, bates i llibres de text), ajudem l'escola amb la compra de material i pagament de la monitora de menjador i col·laborem en l'organització del Concurs de Dibuix que es fa anualment (Festa de l'escola) i en altres activitats de l'escola. També organtizem la Cavalcada dels Reis d'Orient a Cal Bassacs, juntament amb les AAVV de Cal Bassacs i Viladomiu Vell i participem en festes i tradicions (com Caramelles, Sant Jordi...)

Carrer Miquel Martí i Pol 08680 Gironella  93 822 82 87  ampa@escolasantmarcbassacs.cat

 

 

Ampa Estel Gironella-BassacsAMPA ESTEL GIRONELLA-BASSACS

L’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de la Llar d’Infants Estel Gironella-Bassacs és una entitat sense ànim de lucre que pretén ser oberta i participativa, dinàmica, amb bona comunicació i amb els recursos suficients per a poder ser actius i gestionar aspectes relacionats amb la nostra Llar d'infants

Carrer Farguell, s/n 08680 Gironella   ampaestelgironellabassacs@gmail.com

 

 

Ampa FEDAC GironellaAMPA FEDAC GIRONELLA

Organitzem diferents activitats extraescolars, tallers d'hivern i d'estiu, participem en les festes del centre (castanyada, pessebre vivent, cursos de sardanes, dia d'esports d'aventura, festa de final de curs...) També fem activitats culturals, xerrades, sortides al teatre, cursos de sardanes i participem amb veu en òrgans com el Consell Escolar.

Carrer Joan Baptista La Salle, 2 08680 Gironella  93 825 04 26  ampaanunciatagironella@gmail.com  ampaanunciatagironella.blogspot.com

 

 

Ampa IES Pere FontdevilaAMPA IES PERE FONTDEVILA

Organitzem i financem activitats tant per a pares i mares, com per a l'alumnat i ajudem sempre que se'ns demana en l'organització d'activitats del centre. Col·laborem en la millora de l'ensenyament dels nostre fills i filles.

Carrer Pont de les Eres, 4 08680 Gironella  93 822 86 60  ampa@iesperefontdevila.cat  blocs.xtec.cat/ampaiesperefontdevila

 

 

Associació del Despertar InteriorASSOCIACIÓ DEL DESPERTAR INTERIOR

Organitzem xerrades, tallers i activitats esportives i de creixement personal. Ajudem a la gent en el seu creixement personal, a conèixer i aprendre tècniques d'autoajuda, tot treballant la salut i la forma física.

Avinguda Catalunya, 89 08680 Gironella  93 822 85 29  ledendeva@hotmail.com  ledendeva.blogspot.com

 

 

 

Centre Alpí GironellaCENTRE ALPÍ GIRONELLA

Organitzem el Cicle d'Audiovisuals de Muntanya, la Pedalada de Gironella i activitats esporàdiques com el raid d'aventura, la cursa de muntanya... També gestionem les llicències federatives. Donem a conèixer l'esport de muntanya a la població perquè la gent hi participi i s'hi engresqui.

Carrer Pla de Corbera, 1 08680 Gironella   669 75 72 75  josep@serviobres.cat centrealpigironella.net

 

 

Club Atletisme GironellaCLUB ATLETISME GIRONELLA

Organitzem el Memorial Pep Estrada, la portada de la Flama del Canigó, la Cursa Popular de Sant Jaume... Ens agrada i ens sentim satisfets de treballar per al nostre poble, especialment per al jovent i per a la canalla.

 Carretera de Bassacs, 46 2n 2a 08680 Gironella   93 825 14 05   milaboletus@hotmail.com

 

 

Club Patí BerguedàCLUB PATÍ BERGUEDÀ

Som un club de patinatge artístic federat on ensenyem totes les disciplines del patinatge: lliure/individual, grups xou, i escoles.

  618 931 039   clubpatibergueda@gmail.com 

 

 

 

Club Volei GironellaCLUB VOLEI GIRONELLA

Primer club de volei de Gironella. Compta amb tres equips, els veterans, el Cadet Femení i el Juvenil Femení. Organitzadors del torneig de  Nadal 4x4 Gironella i el torneig de volei 4x4 de Festa Major

  629 33 96 71   voleigironella@gmail.com  Club Volei Gironella

 

 

Club Bàsquet ViladomiuCLUB BÀSQUET VILADOMIU

Competim a la Lliga de Bàsquet d'aficionats del Bages. Mantenim i impulsem el bàsquet a la nostra vila.

Carrer Viladomiu Nou, 17 08680 Gironella  93 822 88 31  fraruarg@hotmail.com

 

 

 

Club de tennis GironellaCLUB DE TENNIS GIRONELLA

Fomentem la pràctica del tennis a la nostra vila, amb l'objectiu de què el jovent de Gironella s'iniciï en la pràctica d'aquest esport.

Carrer Pla de Corbera, 37 08600 Gironella  689 00 53 31  miromoneny@yahoo.es

 

 

 

Club Futbol Atlètic GironellaCLUB FUTBOL ATLÈTIC GIRONELLA

Som un club esportiu dedicat a la pràctica del futbol de formació i amateur. Organitzem el Torneig Futbol Base - Vila de Gironella en nivells prebenjamí, benjamí i aleví, el Torneig de Veterans i el Torneig de Futbol-7. Participem a la Quina de Gironella i a la Fira de la Puríssima. El futbol base, a més de la pràctica de l'esport, implica altres funcions formatives i socials molt importants pel jovent. Pel que fa al futbol amateur, la pràctica esportiva està encaminada a la competició.

Apartat de correus 5 08680 Berga  629 32 94 84  atg@atgironella.com  atgironella.com

 

 

Club Petanca GironellaCLUB PETANCA GIRONELLA

Participem a competicions esportives com el Torneig Social, el Torneig 8 hores de petanca Festa Major, el Torneig de Bages i fem competicions cada dissabte a la pista de petanca. També fem un sopar de germanor al final de cada temporada. Ens agrada jugar a la petanca i competir amb altres pobles de dins i de fora de la comarca.

Carrer Verdaguer, 24 Àtic 1a 08680 Gironella  93 822 84 49

 

 

Club Petanca Viladomiu NouCLUB PETANCA VILADOMIU NOU

Participem amb un equip de quinze jugadors a la 1a divisió de la Lliga Comarcal del Bages, i amb un equip de trenta jugadors a la 3a divisió de la Lliga Comarcal del Bages. També participem a la Copa President i organitzem les 8 hores de Petanca a Viladomiu Nou, on participen jugadors del club i del municipi de Gironella, fent un sopar de germanor conjunt. Per la Festa Major de Viladomiu Nou, fem el memoria Ton Ballús, on ens enfrontem el Viladomiu Nou i el Gironella, lluitar per un trofeu.

Carrer Viladomiu Nou 08680 Gironella  93 825 11 32 / 93 822 81 84  josep.canal@telefonica.net  alfonsballus@hotmail.com

 

 

Escuderia GironellaESCUDERIA GIRONELLA

Organitzem proves esportives automobilístiques amb regularitat, com el Critèrium del Berguedà (ral·lis), la Puajda Gironella-Casserres o el Clàssic Vila de Gironella (amb vehicles clàssics). A més, cada trimestre fem una publicació de la revista Tot Motor. Amb aquestes activitats volem promocionar l'afició al motor a tota la comarca.

Carrer Balmes, 2 baixos Apartat de correus 31 08680 Gironella  675 72 26 87  escg@escgironella.com  escgironella.com

 

 

Esport Ciclista GironellaESPORT CICLISTA GIRONELLA

Fem sortides cada diumenge amb bicicleta de carretera o muntanya. També organitzem la Duatló de la Festa Major, la Pedalada BTT i Cicloturistes. Ens agrada practicar aquest esport i col·laborar en les activitats del poble.

93 825 04 22 / 93 825 05 40  escg@escgironella.com  esportciclistagironella.blogspot.com

 

 

Penya Blaugrana GironellaPENYA BLAUGRANA GIRONELLA

Som seguidors i socis del Barça que fem activitats relacionades amb el nostre equip. Al local social es poden verue tots els partits del Barça i quan hi ha esdeveniments importants, com poden ser finals, es munten pantalles gegants per veure els partits i es sortegen entrades.

Passatge Alsina, 1 08680 Gironella  669 98 08 82 / 93 822 84 34  penyablaugranagironella@gmail.com

 

 

Societat de pescadors del Baix BerguedàSOCIETAT DE PESCADORS DEL BAIX BERGUEDÀ

Organitzem concursos de pesca, repoblacions de peixos al riu i intentem facilitar a tots els socis i sòcies l'esport de la pesca, perquè tothom en pugui gaudir a casa nostra.

Carrer Puig Sacalma, 2 Porta 5 08680 Viladomiu Vell (Gironella)  93 822 82 85

 

 

Unió Ocellaire de GironellaUNIÓ OCELLAIRE DE GIRONELLA

Fem 20 certamens locals, un certamen comarcal i un per a la Festa Major de Gironella. El certamen local forma part de la lliga entre societats del Bages, el Berguedà, l'Anoia, el Baig Llobregat i el Vallès. Ens agrada gaudir de la nostra afició amb amics i socis.

Carretera de Vic, 111 08680 Gironella  649 82 86 48

 

 

Associació Volei GironellaASSOCIACIÓ VOLEI GIRONELLA

L’Associació Volei Gironella és una entitat esportiva que sorgeix de les activitats extraescolars, dels tornejos disputats amb els amics i de les estones passades jugant a volei platja a la piscina municipal. El nostre principal objectiu és fomentar la pràctica del voleibol a tots els nivells, ja sigui en pista o platja a l’estiu, entre els vilatans de Gironella i també organitzar tornejos al llarg de l'any com són el torneig open mixte 4x4 o el torneig de festa major, entre altres.

Carrer Baldius, 5 08680 Gironella  659 31 80 50 / 679 12 81 61  avgironella@gmail.com
  Associació Volei Gironella

 

 

 

Agrupament escolta i guia Sebastià MontravetaAGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA SEBASTIÀ MONTRAVETA

Alguns caps de setmana fem sortides de dissabte a la tarda fins diumenge al matí. Fem també activitats especials destinades al poble de Gironella o a la societat que ens envolta. Al final del curs escolar anem de campaments o de ruta, segons les edats, durant uns 7 o 10 dies, a algun indret del nostre país. Infants i jovent ens reunim i, a través de jocs, xerrades, tallers i un ampli ventall d'activitats educatives, descobrim la realitat que ens envolta, aprenem a ser crítics amb la societat on vivim i desenvolupem la capacitat de participar activament i d'implicar-nos amb l'entorn per tal de transformar-lo. També fomentem valors com la convivència i el respecte a la natura.

Plaça de l'Església, s/n 08680 Gironella  aeigsebastiamontraveta@gmail.com

 

 

Associació de joves deASSOCIACIÓ DE JOVES DE GIRONELLA

Fem excursions, activitats esportives, artístiques i lúdiques, debats i conferències, celebracions festives i àpats populars. Volem potenciar les activitats del jovent als àmbits polítics, cívics, socials i culturals de Gironella i rodalies, atendre les seves necessitats d'informació, formació, assessorament i donar suport als seus projectes culturals, socioecòmics i solidaris. Busquem ajudar a unir i coordinar el jovent, fomentant la seva participació, donar suport i defensar als i a les joves de Gironella i cooperar amb altres entitats.

Carrer Mossèn Bover, 4 Baixos 08680 Gironella  jovesgironella@gmail.com

 

 

Joventut Nacionalista de CatalunyaJOVENTUT NACIONALISTA DE CATALUNYA

Som una organització política juvenil creada l'abril de 1980, a partir de les Joventuts de Convergència Democràtica de Catalunya, existents des del 1976, les Joventuts d'Esquerra Democràtica de Catalunya i el Front Nacional de Catalunya. Reivindiquem el dret d'autodeterminació i la idea dels Països Catalans. Ens definim com a sobiranistes i treballem per desenvolupar la consciència nacional del jovent situant-nos a l'esquerra de CDC, partit al qual donem suport crític.

Carretera de Sant Fruitós, 13 Baixos 08600 Berga  93 822 04 93  bergueda@jnc.cat jnc.cat  JNC Berguedà

 

 

 

ARADAASSOCIACIÓ DE DONES ATENEA XXI

Som una entitat sense ànim de lucre. L'objectiu principal d'ADA XXI és aconseguir la igualtat de gènere, l'empoderament de les dones i el teiximent de connexions entre elles per tal d'aconseguir el seu benestar personal, social i físic a través del desenvolupament d'activitats de tipus cultural, social, informatiu, esportiu... com ara tallers, xerrades, debats, espais de relació, festes, activitats físiques, etc.

Carrer Verdaguer, 28 08680 Gironella  650 55 67 19  atenea.ada@gmail.com

 

 

Associació de gent gran GerundellaASSOCIACIÓ DE GENT GRAN GERUNDELLA

Fem viatges, caminades populars, dinars de germanor, una setmana cultural que inclou xerrades sobre seguretat, gent gran, primers auxilis... També fem gimnàstica, tallers d'informàtica i treballs manuals a la Llar de Gironella. Volem que la gent gran pugui ampliar els seus coneixements, que participi en activitats per a millor la seva mobilitat i mantenir les habilitats manuals, procurant que s'integrin en la vida social del poble.

Plaça Campalans, s/n 08680 Gironella  93 825 02 37  gerundella@gmail.com

 

 

Bombers voluntaris de GironellaBOMBERS VOLUNTARIS DE GIRONELLA

Fem qualsevol tipus de servei relacionat amb els bombers: Incendis, accidents de trànsit, focs forestals... Ho fem per vocació de servei a la vila i a la societat catalana en general.

Carrer Estudis, s/n (Parc de Bombers) 08680 Gironella  93 822 84 80 / 647 44 99 32  bombersgir@gencat.cat

 

 

Càrites Parroquial GironellaCÀRITES PARROQUIAL GIRONELLA

Donem suport a la gent gran, ajudem les famílies i els transeünts, visitem els malalts, fem repàs amb els infants de l'escola, donem suport a les dones marroquines...

Plaça Església, 3 08680 Gironella  93 825 01 28  joanviladot@hotmail.com

 

 

Creu Roja BerguedàCREU ROJA BERGUEDÀ

Som una organització no governamental d'àmbit internacional, que donem suport a les persones i col·lectius més vulnerables, en el nostre cas, de la comarca del Berguedà.

Carrer Barcelona, 26 Baixos 08600 Berga  93 825 00 05 / 93 821 33 11  roser.bergueda@creuroja.org  cruzroja.es

 

 

Mans Unides BerguedàMANS UNIDES GIRONELLA

Som una organització no governamental de l´església catòlica, formada per voluntaris. La seva finalitat és la de lluitar contra la fam, la pobresa, el subdesenvolupament i les causes que les provoquen. Mans Unides Gironella es mou amb un seguit d´activitats com mercadets Solidaris, tómboles, sopars, concerts, tallers de Nadal i Venda de Comerç Just tot l'any.

93 825 02 73 / 93 825 07 05 / 93 825 15 49  nurirusi@gmail.com

 

 

 

AAVV Barri de l'EsglésiaAAVV BARRI DE L'ESGLÉSIA

Organitzem la festa del barri, que sempre és el segon dissabte d'agost, i celebrem la castanyada per a tots els socis i sòcies. Ens agrada disfrutar i fer passar-ho bé als altres veïns i veïnes del barri.

Plaça Església, 14 08680 Gironella  93 825 07 52  sancheztuneu@yahoo.es

 

 

AAVV Cal BassacsAAVV CAL BASSACS

Assumim la representació dels veïns i veïnes agrupats en l'associació i fomentem activitats d'índole legal que condueixen a elevar el nivell de vida del barri.

Carrer Miquel Martí i Pol, 13 08680 Gironella  aavvbassacs@gmail.com

 

 

AAVV Cal BlauAAVV CAL BLAU

Organitzem la Festa Major de Cal Blau, celebrem la Castanyada, fem un sopar el dia de l'associació i organitzem reunions periòdiques.

Carrer Joan Miró, 4 08680 Gironella  687 79 88 75  joruba6@gmail.com  calblau.blogspot.com

 

 

AAVV Cap del PlaAAVV CAP DEL PLA

Representem els veïns i veïnes del barri i fem el contacte amb les institucions, sobretot amb l'Ajuntament. També col·laborem amb el CAP en el programa de vacunació. Ens encarreguem de la felicitació, la loteria i les llums per Nadal, adquirim el gasoil per a la calefacció de forma col·lectiva i fem l'ofrena conjunta de l'11 de Setembre. La finalitat de l'entitat és procurar que el barri estigui viu i tingui unes bones condicions en general.

Carrer Cadí, 32 08680 Gironella  93 822 82 18  avcapdelpla@gmail.com

 

 

AAVV Font dels TorracsAAVV FONT DELS TORRACS

Millorem els espais públics del nostre poble, realitzant diferents activitats per a tots els veïns. Hem contribuït a recuperar l'antiga festa major i l'antiga font del barri. La nostra associació reivindica que des de fa molts anys, al barri non s'hi han destinat ajudes públiques.

Carrer Nostra Senyora de la Llum, 12 08680 Gironella  648 69 35 91 / 620 46 96 91  assoc.veins.fdt@hotmail.com

 

 

AAVV Sant Marc Viladomiu VellAAVV VILADOMIU VELL

Canalitzem les opinions dels veïns i veïnes davant les autoritats i organitzem activitats de caràcter festiu o d'altres a la Colònia. Defensem els interessos veïnals i vetllem pel bon estat i manteniment de la Colònia de Viladomiu Vell. A més, volem mantenir les tradicions, la singularitat i la identitat de la Colònia.

Carrer Puig d'Alp, Escala 1 1r 1a 08680 Gironella  699 480 909  aavvviladomiuvell@gmail.com

 

 

AAVV Viladomiu NouAAVV VILADOMIU NOU

Celebrem actiivats diverses: La Cavalcada de Reis, la Revetlla de Sant Joan, la Festa dels Jubilats, la Festa Major (De divendres a diumenge), l'11 de setembre (canvi de la senyera i arrossada). També fem calçotades, caminades, sardinades i sopars a la Plaça (al mes de juliol). Tot plegat per tenir una colònia viva i activa.

Carrer Ventet, 51 08680 Gironella  93 825 11 09 / 626 04 92 32  aavv.vil9@hotmail.com

 

 

Associació de propietaris de Cal Ramons de GironellaASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS DE LA URBANITZACIÓ DE CAL RAMONS DE GIRONELLA

Recollim informació municipal rellevant i la comuniquem als socis i sòcies, també comuniquem a l'Ajuntament les mancances de la nostra comunitat. D'altra banda, organitzem activitats culturals conjuntes, com una Festa Major de la urbanització. Vetllem per crear cohesió veïnal i perquè es compleixin els nostres drets, així com també tothom compleixi els seus deures com a veïns i veïnes.

Carrer Pau Claris, 9 08680 Gironella  686 435 104  calramons@gmail.com  urbcalramons

 

 

 

Gironella, municipi de la comarca del Berguedà, està situat entre els termes municipals de Casserres, Puig-reig, Sagàs i Olvan. Amb 4.940 habitants, és la segona població de la comarca, per darrera de Berga, la capital. Compta amb un gran eix comercial al centre de la vila i pel seu encant històric, se l'anomena entre els gironellencs, la Perla del Llobregat. 

 

 

 

HISTÒRIA

Per conèixer la història de Viladomiu Nou hem de fer referència, necessàriament, a la figura de Tomàs Viladomiu i Bertran, un industrial emprenedor que fou alcalde de Sallent (Bages) entre els anys 1847 i 1850. Tomàs Viladomiu -que provenia d’una família berguedana documentada des del segle XVI- adquirí uns terrenys situats a la Plana de Sant Marc, a Gironella, i l’any 1868 impulsà la construcció de Viladomiu Vell. El senyor Viladomiu aviat s’adonà que el model de colònia industrial era un bon negoci i decidí comprar uns nous terrenys –situats a la Clau de Sant Marc, on avui trobem Viladomiu Nou- per ampliar la fàbrica. L’any 1880 es començà a construir la fàbrica que, a partir de l’any 1897 –quan els germans Josep i Jacint Viladomiu es partiren l’herència paterna-, esdevingué l’element central de Viladomiu Nou; que pas a pas s’anà consolidant com una colònia deslligada de Viladomiu Vell. L’any 1900 s’iniciaren les obres de construcció de dos dels edificis més emblemàtics de Viladomiu Nou: la torre de l’amo i l’església. La torre ja fou utilitzada com a residència temporal dels Viladomiu a partir del 1902 i l’església s’inaugurà l’any 1905. En aquest procés de creixement de la colònia destacà la figura de Marc Viladomiu, que també fou qui comprà, l’any 1929, la fàbrica i la colònia del Guixaró. Durant la primera meitat dels anys trenta s’amplià la fàbrica i es construïren nous pisos. Durant la Guerra Civil (1936-1939) la fàbrica fou col·lectivitzada, però amb el desenllaç de la guerra i la instauració de la Dictadura Franquista, els Viladomiu recuperaren la propietat de la fàbrica i la colònia. A partir de llavors i fins l’arribada de la crisi del sector tèxtil, la fàbrica funcionà a ple rendiment, la colònia seguí creixent demogràficament i aparegueren nous serveis: guarderia (1943), zona esportiva (1948) i nous pisos (1951). La crisi del tèxtil i del model de les colònies industrials que acabà afectant totes les colònies del Berguedà es féu especialment evident, a Viladomiu Nou, a partir de l’any 1982. Finalment, la fàbrica tancà portes l’any 1991. Malgrat el tancament de la fàbrica, la colònia no quedà abandonada. Actualment els pisos segueixen ocupats –majoritàriament per antics treballadors- i la fàbrica, amb uns nous propietaris, torna a funcionar.

 

 

LLOCS D'INTERÈS

TORRE DE L'AMO

La Torre de l'Amo es va començar a construir l'any 1899 i a l'estiu del 1902 la família Viladomiu ja hi féu estada. No se sap amb certesa però, segurament, les obres de construcció de l'edifici foren dirigides per Valentí Canudas, de Casserres. La torre fou utilitzada, pels propietaris, com a residència d'estiueig o per dormir-hi quan pujaven a controlar que la fàbrica, i el conjunt de la colònia, funcionessin correctament. Actualment, l'edifici és el centre de gestió del Consorci del Parc Fluvial del Llobregat i es pot visitar per conèixer com vivien, fa cent anys, els amos de les colònies.

Viladomiu Nou 08680 Gironella 664 567 581 Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 h. Visites a les 11, 12 i 13h. Fora d'aquest horaris, visites concertades. Durada d'1 hora i 15 minuts Entrada general 6 euros Entrada reduïda 4 euros (Estudiants, jubilats i grups de mínim 15 persones) info@monestirsantllorenc.cat www.monestirsantllorenc.cat

 HMP9658 opt    HMP9659 opt

ESGLÉSIA

Les obres de construcció van començar l'any 1900, tres anys després que Viladomiu Nou esdevingués una colònia "independent" de Viladomiu Vell, i fou inaugurada l'any 1905.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

HABITATGES

Actualment la colònia està formada per 102 habitatges. Els més antics daten de l'any 1900 i els més nous, que conformen el Carrer Nou, són de l'any 1951.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

GUARDERIA

Edifici construït l'any 1928. El 1943 fou reformat per tal d'acollir una petita comunitat de monges.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

TEATRE-CINEMA

Aquest edifici fou construït l'any 1917 com a magatzem de la fàbrica i el 1952 es reformà per transformar-lo en el teatre-cinema de la colònia. Pot acollir 426 espectadors. L'any 1998 es va cremar l'escenari. Actualment no s'utilitza.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

L'ESCOLA

Edifici construït l'any 1957. Acull l'antiga escola dels nens i de les nenes, que havien de ser educats, com a tot arreu fins als anys setanta del segle XX, per separat. Els nens, de diferents edats i en una sola aula, tenien un mestre i les nenes, en canvi, eren educades per les monges del convent.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

 

 

FESTES I CELEBRACIONS

5 de gener

Cavalcada dels Reis

Mes d'abril

Ouada

23 de juny

Revetlla de Sant Joan

Mes d'octubre

Festa dels avis i Castanyada

Mes de febrer

Calçotada

Mes de maig

Dinar popular de la Caminada-Pedalada Ruta de les Colònies

Mes de juliol

Sopars a l'aire lliure

25 de desembre

Concert de Nadal a càrrec del Grup Vocal V9

Pasqua

Caramelles

Mes de juny

Caminada Popular de Viladomiu Nou i Festa Major del Sagrat Cor

11 de setembre

Diada Nacional de Catalunya, col·locació de la senyera al turó i dinar popular

 

SERVEIS TURÍSTICS

 

 

HISTÒRIA

Els orígens de Cal Bassacs van estretament lligats a la trajectòria de la família que impulsà i donà nom a la colònia. Els Bassacs, que provenien de Prats de Lluçanès, apareixen documentats a Gironella des de l'any 1717, poc després del final de la Guerra de Successió i de la instauració del Decret de Nova Planta, que abolí les constitucions i institucions catalanes. Durant la primera meitat del segle XIX, la família Bassacs invertí en diferents tallers i companyies dedicades a la filatura i al tissatge. L'any 1861, el matrimoni format per Joan Teixidor Ballús i Raimunda Bassacs s'instal·là a Gironella i compraren els terrenys on avui trobem la colònia. La seva intenció era construí un molí, i una petita fàbrica al costat, i aprofitar l'aigua del riu com a font d'energia. Tanmateix, hagueren d'esperar fins l'any 1869 per obtenir un permís d'aprofitament industrial de les aigües del Llobregat. Aquell mateix any començaren a construir la resclosa. Finalment, el matrimoni Teixidor-Bassacs no va construir cap molí. Optaren per construir dues fàbriques, una de les quals cediren al seu fill Antoni. Després de la seva mort, els fills i descendents del matrimoni Teixidor-Bassacs es feren càrrec de la fàbrica de Cal Bassacs i l'hi donaren un nou impuls acompanyant l'espai industrial amb els principals serveis i equipaments que caracteritzen el model de les colònies industrials.

 

 

LLOCS D'INTERÈS

LA TORRE DEL AMO

És una de les torres més espectaculars i ostentotes de les existents a les colònies industrials del Berguedà. Fou construïda l'any 1900 seguint l'estil modernista. Les parets de la torre estan cobertes de pedra picada i les finestres són de fusta de melis.

Carretera Bassacs, s/n 08680 Gironella

 

 torre opt    HMP9593 opt

 

FESTES I CELEBRACIONS

5 de gener

Festa dels Reis

25 d'abril

Festa de Sant Marc, Missa i esmorzar

Primer diumenge de juliol

Festa Major

Diumenge de Carnestoltes

Rua i patates emmascarades

Mes de maig

Caminada-Pedalada de la Ruta de les Colònies

11 de setembre

Ofrena floral a l'Ermita de Sant Marc

Mes de març

Ouada de Sant Marc i Pasquetes

23 i 24 de juny

Festes de Sant Joan

 

SERVEIS TURÍSTICS

 

 

HISTÒRIA

El fundador de Viladomiu Vell fou Tomàs Viladomiu i Bertran, el patriarca d'una nissaga que exemplifica el tipus de personatges i famílies que protagonitzaren l'impuls i difusió del model de la colònia industrial, a les comarques interiors de Catalunya, durant la segona meitat del segle XIX. Els Viladomiu ja apareixen a la documentació històrica l'any 1512, quan eren propietaris d'una masia a Vilada (Berguedà). Posteriorment, durant el segle XVII, figuren com a paraires i com a teixidors. Més endavant, l'any 1798, Tomàs Viladomiu i Obiols, pare del fundador de Viladomiu Vell, s'instal·là a Sallent, s'hi casà i participà en diferents negocis relacionats amb la filatura i el tissatge. El fill seguí la trajectòria del pare i aviat es convertí en un industrial de prestigi. Entre els anys 1847 i 1850, a més, fou alcalde de Sallent. L'any 1868, interessat per expandir els seus negocis, pujà Llobregat amunt fins que arribà a la plana de Sant Marc, on avui trobem Viladomiu Vell. Convençut que aquell era un bon lloc -pla, al costat del riu i barat- per construir-hi una fàbrica, comprà els terrenys. Tres anys després, el 1871, la fàbrica ja funcionava i es començà a construir el primer grup d'habitatges per als obrers, donant forma al carrer Vell de la colònia, que després va desaparèixer. En aquell mateix carrer, els Viladomiu hi feren construir un habitatge per a ells i una botiga de queviures. A partir d'aquell moment, la colònia començà a crèixer ràpidament i amb pocs anys esdevingué una de les colònies del Llobregat amb més serveis i equipaments per als treballadors: habitatges, botiga, carnisseria, cafè, fonda, sastreria, escola, església (inaugurada el 1885), teatre (el nou s'inaugurà el 1918), escorxador i camp de futbol (1923). A mesura que la colònia es consolidà i s'expandí demogràficament, també prengué impuls la vida associativa i cultural de Viladomiu Vell, destacant les representacions teatrals, la celebració de la Festa Major (des del 1883) i les caramelles (des del 1885), les festes religioses i les activitats esportives. Aquesta fase de creixement de la colònia, tanmateix, no estigué exempta de tensions i situacions conflictives. La fàbrica produïa cada vegada més, però els obrers de la colònia havien de treballar moltes hores (dotze hores al dia, sis dies a la setmana) i en condicions molt dures (dins una fàbrica plena de pols -la borra-, plena de perills laborals i havent de suportar un soroll eixordador). Per tal de protestar contra aquestes condicions laborals, els obrers es mobilitzaren durant els anys vuitanta del segle XIX. Aquest clima de mobilitzacions i conflictivitat laboral culminà amb les grans vagues de l'any 1890, com a conseqüència de les quals vuitanta obrers de Viladomiu Vell foren acomiadats i expulsats de la colònia. Una altra conseqüència, més a llarg termini, d'aquelles mobilitzacions fou la implantació, a càrrec dels amos i difós des de l'Església, de l'anomenat model social del paternalisme. Viladomiu Vell, com la majoria de colònies del Berguedà, funcionà a ple rendiment -deixant de banda crisis o sotracs més o menys puntuals o temporals- fins als anys setanta del segle XX. També fins aquesta dècada la colònia seguí ben viva, amb la gent residint als pisos i els serveis funcionant. A partir d'aquells anys, i durant tota la dècada dels vuitanta, entraren en crisi el model de colònia industrial i la producció tèxtil. La fàbrica acabà tancant a finals dels anys vuitanta, però ja abans molta gent abandonà la colònia (per anar a buscar feina a un altre lloc o per anar a viure a Gironella) i els serveis també tendiren a tancar i a quedar obsolets. Malgrat tot, alguns veïns decidiren quedar-se a viure a Viladomiu Vell i, quan la fàbrica tancà, adquiriren els seus habitatges en règim de propietat.

 

 

LLOCS D'INTERÈS

L'ESGLÉSIA

Es començà a construir l'any 1883, s'inaugurà el 1885 i fou rehabilitada el 1948. Està dedicada a Sant Marc i presenta cinc altars de marbre i diverses pintures. El campanar fou construït l'any 1950.

Viladomiu Vell 08680 Gironella

  HMP9624 opt    HMP9652 opt

 

TORRE DE L'AMO

Es començà a construir el 1878 i s'inaugurà el 1910. Era una torre molt espectacular, però actualment presenta un estat de conservació molt deficient.

Viladomiu Vell 08680 Gironella

 

 

XALET DEL DIRECTOR

Fou construït l'any 1920.

Viladomiu Vell 08680 Gironella

 

 

LA MURALLA

Es construí l'any 1889 i després de la Guerra Civil deixà d'utilitzar-se. Actualment encara se'n conserva una part. Fins el 1936 marcava els límits de la colònia i els treballadors estaven obligats a no poder entrar ni sortir del recinte a partir de les 21h O 22h del vespre.

Viladomiu Vell 08680 Gironella

 

 

EL PONT DE PEDRA SOBRE EL CANAL

Fou construït el 1897.

Viladomiu Vell 08680 Gironella

 

 

ELS HABITATGES

Els més antics que es conserven actualment daten de l'any 1887. Els més moderns són del 1950.

Viladomiu Vell 08680 Gironella

 

 

EL PASSEIG

Llarg i ample carrer on destaca l'ombra d'uns grans plataners i els bancs construïts els anys vint del segle XX.

Viladomiu Vell 08680 Gironella

 

 

FESTES I CELEBRACIONS

5 de gener

Cavalcada de Reis

Mes de novembre

Castanyada

Mes de febrer

Festa de la Candelera i Festa de Sant Blai

Durant tot l'any

Diumenges i festius, missa a les 11:30h

Segon cap de setmana de juliol

Festa Major. Diumenge benedicció de cotxes

 

 

SERVEIS TURÍSTICS

 

4.826

Habitants

6'78 km2

Superfície

708,3

Habitants per km2

469 m

Altitud
  • 1
  • 2

Facebook

Twitter

Instagram

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Segueix-nos a