Gironella col·loca 3 noves Stolpersteine a l'espai de memòria històrica

 0510 stolpersteine

Les llambordes recorden els gironellencs deportats a camps de concentració 

Aquest cap de setmana l’Ajuntament de Gironella ha col·locat 3 noves Stolpersteine al Passeig de Cal Metre en record als vilatants que van ser deportats a camps de concentració Nazi després de la Guerra Civil, summant-ne un total de 10.

Les Stolpersteine, són llambordes quadrades, de formigó, recobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de les persones empresonades i deportades. Aquestes llambordes es col·loquen al paviment de davant dels edificis on les víctimes van viure abans de l’empresonament o la deportació, però a Gironella s’han col·locat totes en un mateix indret creant un espai de memoria histórica.

Lluís Vall, regidor de Patrimoni, explica que l’any 2019 es van col·locar les 7 primeres Stolpersteine al municipi, i després de seguir amb la recerca d’informació es van identificar 3 gironellencs més que n’havien sigut víctimes: José Rubio Delgado, Ramon Simon Bessa i Josep Villaró Canellas.

Aquest projecte, treballat conjuntament des de l’Ajuntament de Gironella, i l’IES Pere Fontdevila, vol recuperar la m - emòria històrica del municipi i els seus habitants, així com retre homenatge a les víctimes, però també als supervivents dels camps de concentració, explica el regidor.

STOLPERSTEINE

Stolpersteine en alemany significa pedra que fa ensopegar, i aquest és l’objectiu del projecte: fer aturar als vianants i interpel·lar-los a fer memòria. Günter Demnig, l’artiste creador dels Stolpersteine, barreja memòria i art per retre homenatge a cadascuna de les víctimes del nacional-socialieme i mantenir-ne viva la memòria.

Cada llamborda és única, i és realitzada a mà, fet que pretén contrastar amb l’extermini mecànic i indiscriminat del Tercer Reich. L’objectiu és fer present la memòria en l’espai públic i convidar als vianants a dedicar un pensament per la persona en concret a qui es dedica. Cada placa porta gravat el nom, la data de naixement, l’any que va ser arrestat, deportat, el camp de concentració, i el destí que va patir.

Actualment existeixn més de 50.000 stolpersteine a més de 21 països de tot Europa.

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a