Aquest cap de setmana s'inaugura "El fil de la història", un recorregut per conèixer la història de Gironella

0405 fil historia turisme gironella

Un projecte conjunt de l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Berguedà

El fil de la història” és el nom del projecte que portarà els visitants de la vila a fer un viatge per les grans èpoques de la història: edat mitjana, època moderna, industrialització... tots ells lligats per un fil conductor, el món del tèxtil. La ruta es podrà visitar aquest dissabte 9 d’abril i diumenge 10 d’abril de 10.00h a 13.00h i properament s’anunciaran els horaris definitius d’obertura. Consta de diferents recursos combinats que formen una experiència singular per al visitant. S’ha creat una ruta pel poble amb tòtems de senyalització, una aplicació per a mòbils i finalment també s’han reformat espais tematitzats amb escenografia de so i llum.

El projecte de l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Berguedà permet entendre com va ser la vida a Gironella en cada època i qui la va protagonitza a través del tractament de diferents temàtiques com l’evolució de l’art tèxtil, la situació geogràfica, el riu com a font de  riquesa, Gerundella com a primer nom, la bruixeria al poble o els Privilegis de Gironella per escollir els cònsols i jurats del municipi.

Lluís Vall, regidor de l’Ajuntament de Gironella, exposa que aquesta nova ruta turística permet descobrir la història de la perla d’una manera amena i interactiva. “La ruta és el complement perfecte als recursos turístics ja existents al municipi, ja que dona una visió global de l’evolució del municipi amb el tèxtil com a protagonista”.

Josep Lara, president del Consell Comarcal, es mostra satisfet per la inauguració i el treball conjunt. “El nou recorregut que s’estrenarà aquest cap de setmana és una bona mostra de que els pobles de la comarca continuen treballant per millorar el seu passat, present i futur. Gironella n’és un bon exemple amb una activitat que dignifica el passat tot pensant en el futur i el benefici de la vila”.

L’eix narratiu de la proposta ens mou per descobrir tots els fils que conformen la història de Gironella i el viatge ens portarà a sis punts, cadascun d’ells simbolitzat per un fil i en un espai concret del poble:

    • Fil dels materials i els oficis a l’inici (Punt Jove)
    • Fil de la riquesa a l’església vella de Santa Eulàlia
    • Fil del poder a la torre de l’homenatge
    • Fil de la bruixeria a la presó
    • Fil del comerç a la plaça del forn
    • Fil del llegat al final (Cau)

En cadascun dels indrets els visitants podran gaudir d’una descoberta pròpia que cohesionarà la proposta i crearà una interpretació final. Per gaudir de la visita a “Els fils de la història de Gironella” cal combinar tots els ingredients ja que cadascun li ofereix un sentit propi a l’experiència.

El projecte “El Fil de la història” té un cost total de 162.361,71  euros, assumits a parts iguals per l’Ajuntament de Gironella i el Consell Comarcal del Berguedà, dels quals 52.856,45€ son provinents d'un PUOSC.

Els tòtemstotems fil historia gironella

Al llarg de tot el recorregut uns mòduls museogràfics tipus tòtems serviran per unir el relat. S’han instal·lat sis tòtems amb una base estètica que s’inspira en la trama i l’ordit dels teixits. En cadascun d’ells, hi ha uns fils o trames que són els que permeten rela­cionar-los amb l’indret i l’aplicació mòbil. 

 

Les escenografies

La tematització dels sis espais s’ha realitzant mitjançant una mínima interven­ció d’elements i attrezzo amb efectes de llum i so.

Els punts del recorregut tematitzats estaran oberts al públic al llarg de les ho­res en què estarà disponible la visita i per aquest motiu, els elements esta­ran ancorats i protegits per evitar que es malmetin.

L’aplicació

L’enigma de la descoberta de la ruta el vehicula de manera participativa l’aplicació mòbil.  Quins són els fils de la història de Gironella? La trama per conver­tir aquests fils en un teixit és el recurs narratiu que va enllaçant els sis espais.

Cada espai ens remet a un “fil” històric, i és amb l’aplicació que el podem interpretar. En fer-ho, els llocs prenen vida a través dels tracks d’àudio i el recurs de capturar elements visuals amb el dispositiu mòbil.

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a