Powered by Phoca Maps

 

ARXIU HISTÒRIC

L'arxiu històric municipal de Gironella permet veure i consultar diferents arxius, documents i imatges històriques de la vila.

Carrer Pont Vell, 19 08680 Gironella rumbosa@diba.cat  Horari a convenir Obert al públic

 

 

CASA PAIRAL TEIXIDOR BASSACS

L'antiga casa pairal dels fundadors de la colònia Bassacs acull actualment una exposició permanent sobre la història de la industrialització del Berguedà als segles XIX i XX: el tèxtil, la mineria, el carrilet i el món rural en són els temes principals. Una de les peces més importants és el teler tèxtil manual del s. XIX.

Avinguda Catalunya, 30 08680 Gironella 93 825 00 82 Segon diumenge de mes, de les 11h a les 14h Mes de juliol i agost, tots els diumenges de les 11h a 14h Cal concertar dia i hora per a grups

 

 

ERMITA DE SANT MARC

L'actual ermita de Sant Marc de cal Bassacs és una església d'una sola nau, construïda el segle XVIII (segons una pedra cantonera, amb data de 1749) que conserva un antic eremitori del s. IX-X excavat a la roca. A banda i banda de l'entrada principal i a la clau de l'arc s'hi troba l'únic exemple de grafits medievals de la comarca (s. XIII-XIV), que representen uns castells. A la roca situada darrera l'absis i a la seva part superior s'hi aprecien restes d'atres construccions.

Carrer de l'Ermita de Sant Marc, s/n 08680 Gironella 93 825 ?? ??  Horari a convenir 

 

 

ESGLÉSIA I TORRE DE VILADOMIU VELL

L'any 1885 es va inaugurar l'església de Sant Marc de Viladomiu Vell, d'estil historicista. L'any 1910 es va construir la torre de l'amo amb un cert aire modernista, que juntament amb l'església reflecteixen la personalitat dels seus fundadors, els Viladomiu. Aquests dos elements formen part de la colònia Viladomiu Vell, iniciada en la seva construcció l'any 1871 per Tomàs Viladomiu i enllestida en el conjunt d'edificis l'any 1917.

Carrer de Puig Llançada, s/n 08680 Gironella  Misses i actes religiosos  Espai actiu per a usos religiosos

 

 

ESGLÉSIA NOVA DE SANTA EULÀLIA

L'església nova de Santa Eulàlia, obra del prestigiós arquitecte Alexandre Soler i March, va ser inaugurada en una primera fase l'any 1905. La seva construcció fou necessària a causa del creixement demogràfic que experimentà Gironella a finals del segle XIX, principalment en les colònies industrials. El temple s'acabà del tot amb la construcció del campanar, que s'inaugurà oficialment l'any 1958. Destaca exteriorment el seu esvelt campanar i el cimbori de dimensions considerables. De l'interior tenen una rellevant importància les pintures, els vitralls i el seu Sant Crist, provinent de l'antiga església.

Carrer Plaça de l'Església, s/n 08680 Gironella Misses i actes religiosos  Espai actiu per a usos religiosos

 

 

ESGLÉSIA VELLA DE SANTA EULÀLIA

L'església vella de Santa Eulàlia és una construcció goticitzant dels segles XIII-XV però ja apareix documentada en un pergamí l'any 1222 i posteriorment en un altre del 1320. Amb el temps ha sofert moltes modificacions de les quals destaca la construcció de la torre campanar l'any 1445. L'any 1907 fou venuda a un particular, que l'adaptà per a usos industrials. L'any 1986 es restaurà i s'acondicionà per a activitats culturals.

Carrer Plaça de la Vila, s/n 08680 Gironella Espai obert per a actes culturals i lúdics del poble

 

 

FARMÀCIA HOMS

La restauració duta a terme a l'antiga Farmàcia Homs permet fer-se una idea molt exacta de com era una farmàcia de finals del segle XIX. Aquesta farmàcia va ser fundada per Miquel Homs i Quer l'any 1877 i encara se'n conserva l'espai de dispensació amb tot el mobiliari, la decoració pictòrica original i una col·lecció de pots de ceràmica blanca amb els símbols de farmàcia: La serp i la copa.

Avinguda Catalunya, 30 08680 Gironella 93 825 00 82

 

 

PONT DE SANT MARC

L'antic pont del diable de Sant Marc a cal Bassacs segurament és una construcció romànica dels segles XI-XIV. Tot i les poques restes que en queden, antigament havia tingut molta importància ja que hi passava el "camí de la sal" provinent de Cardona. Amb la construcció de la fàbrica de Cal Bassacs s'enderrocaren les restes del pont, al vessant dret del riu.

Sant Marc 08680 Gironella Lliure Restes històriques del pont a l'exterior

 

 

PONT VELL

La seva importància i utilitat han permès la conservació, tot i els afegits, del pont gòtic que fou construït inicialment a mitjan s. XIV pels barons de Pinós. Un document antic fa referència a les obres d'arranjament del pont, l'any 1389.

Carrer Pont Vell, s/n 08680 Gironella  Lliure  Visites lliures 

 

 

PRESÓ I TORRE DEL RELLOTGE

El castell de Gironella va ser construït pels barons de la Portella al s. XIII. Passà successivament a mans del Pinós, els Agulló i els Sentmenat. Ja als s. XIX el castell i tot Gironella foren saquejats i incendiats durant la Primera Guerra Carlina (1839). Actualment encara se'n conserva part de la muralla, que arriba fins al riu, l'antiga presó sota l'Ajuntament i la torre central sobre la qual es construí el rellotge (1932).

Carrer Plaça de la Vila, s/n 08680 Gironella Lliure No acondicionades per a visites interiors. Es poden visitar des de l'exterior. 

 

 

TORRE BASSACS

La torre Bassacs és una torre modernista possiblemente obra de l'arquitecte Alexandre Soler i March (1900?). Amb els anys ha tingut diferents usos i propietaris i actualment és de propietat privada. Destaquen tot un munt de detalls: balcons, gàrgoles, ceràmica, però sobretot la teulada de ceràmica verda.

08680 Gironella Edifici privat sense posibilitat de visites interiors

 

TORRE DE L'AMO DE CAL METRE

Aquest edifici forma part del conjunt de Cal Metre, colònia tèxtil integrada al nucli urbà de Gironella, construïda en uns terrenys que comprà Ramon Alsina i Potrony (1891), juntament amb el molí fariner de la vila. La torre de Cal Metre fou construït a finals del s. XIX per Ramon Alsina Rodergas, fill del fundador de Cal Metre.

Carrer Pas de la Muralla,  08680 Gironella Edifici privat sense posiblitat de visites interiors

 

 

TORRE DE L'AMO DE VILADOMIU NOU

La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou és un edifici centenari que fou construït com a residència per a la família propietària de la colònia -quan hi feien estada- i que ha estat rehabilitat com a Centre d'Interpretació dedicat a explicar una part de la història i del patrimoni del conjunt de les colònies tèxtils de l'Alt Llobregat, construïdes entre Berga i Balsareny. La Torre de l'Amo es va construir al bell mig de la colònia Viladomiu Nou, una de les més ben conservades de Catalunya, i que domina el conjunt fabril i la vall del Llobregat. Aquesta Torre s'ha restaurat gràcies al finançament del programa FEDER de la Unió Europea , de XBMQ de la Diputació de Barcelona i de Generalitat de Catalunya a través del programa PLADETUR. Actualment, es pot visitar per tal de conèixer com vivien, fa cent anys, els amos de les colònies.

 

Més informació

 

 

Viladomiu Nou 08680 Gironella 664 567 581 Dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 h. Visites a les 11, 12 i 13h. Fora d'aquest horaris, visites concertades. Durada d'1 hora i 15 minuts Entrada general 6 euros Entrada reduïda 4 euros (Estudiants, jubilats i grups de mínim 15 persones) info@monestirsantllorenc.cat www.monestirsantllorenc.cat

 

Bibliografia

 

 • Busquets, J (et al.). "Gironella. Notes històriques". Associació Cultural El Vilatà. Col·lecció l'Escambell. Gironella, 1999.

 • Farré, E. "Els antics rellotgers de Gironella". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any X, núm 82 (agost-setembre 1990).

 • Busquets, J. "Els Puigferrat, rellotgers de Gironella al segle XVIII". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any X, núm 83 (octubre 1990).

 • "Excavacions arqueològiques a l'ermita de Sant Marc". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Núm 73 (novembre 1989).

 • Santandreu, M.D. "Els grafits de Sant Marc de cal Bassacs". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any III, núm 25 (juliol-agost 1983).

 • "Viladomiu Vell: més de cent anys d'història". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any III, núm 22 (abril 1983).

 • Casals, R. "La colònia Viladomiu Vell (1868-1935)". Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 2003.

 • Buscallà, M; Bertran, M. "L'església parroquial s'obre novament al culte". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Núm. 95 (març 1992).

 • Busquets, J. "80 anys de l'església nova de Gironella". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any V, núm. 42 (desembre 1985).

 • Camprubí, J. "Santa Eulàlia de Gironella. La vida en una església i en una parròquia". Ed. El Vilatà. Gironella, 1986.

 • Caixal, A. "L'Excavació arqueològica a l'església de Santa Eulàlia de Gironella". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any VII, núm. 53 (maig 1987).

 • Pla, A. "Consideracions sobre la història de l'església de Santa Eulàlia de Gironella". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any VII, núm. 55 (estiu 1987).

 • Busquets, J (et al.). "Gironella. Notes històriques". Associació Cultural El Vilatà. Col·lecció l'Escambell. Gironella, 1999.

 • Bovet, M del Tura. "La Farmàcia centenària de Gironella". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any III, núm. 27 (desembre 1983).

 • Busquets, Corominas, J. "El Pont de Sant Marc i el Pont d'Orniu". A: L'Erol: revista cultural del Berguedà. Núm. 75, febrer 2003.

 • Busquets, J. "Resum històric". A: Gironella, Guia Municipal. Ajuntament de Gironella. 1991.

 • Serra, R. "El Castell de Gironella". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any III, núm 22 (abril 1983).

 • Busquets, J (et al.). "Gironella. Notes històriques". Associació Cultural El Vilatà. Col·lecció l'Escambell. Gironella, 1999.

 • Busquets, J. "El molí fariner de Gironella". A: L'Erol: revista cultural del Berguedà. Núm. 64 (primavera 2000).

 

 

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Segueix-nos a