Gironella aprova uns pressupostos amb gairebé 2,5 milions d’euros en inversions pel 2017

ple pressupostos

L’Ajuntament els tirarà endavant sense augmentar la pressió fiscal i segueix apostant per la promoció del municipi, l’atenció social i la dinamització cultural i festiva

L’equip de govern de l’Ajuntament de Gironella va presentar ahir al vespre, durant el ple ordinari de desembre, el pressupost municipal per l’any 2017, que va comptar amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció del grup municipal d’ERC.

Les inversions previstes per aquest any augmenten considerablement respecte dels anys anteriors. En aquest sentit, l’alcalde de Gironella i responsable de la cartera d’Hisenda, David Font, va explicar que el capítol d’inversions contempla set projectes:

 • Desplegament de la fibra òptica pel municipi (328.847€).
 • Recuperació de l’antic camí entre Viladomiu Nou i la carretera C-16Z, que està tancat des de fa 8 anys per una esllavissada (94.022€).
 • Millores a la via pública, asfaltat i millora de carrers i places amb caràcter d’inversió i no de manteniment (160.000€).
 • Restauració de la muralla, les restes de la torre i el castell de Gironella (42.919€).
 • Pista esportiva al Cap del Pla (72.430€).
 • Millores en l’enllumenat públic (386.360€).
 • Reforma de la plaça de l’Estació i nova parada d’autobusos (1.225.838€).

Per altra banda, entre les inversions també s’hi compta el conveni amb el Consell Comarcal del Berguedà pel camí de Cal Metre (128.166€), que ja es preveia en els pressupostos del 2016 i s’acabarà executant el 2017.

Impostos congelats

L’Alcalde va remarcar que tirar endavant aquest pressupost en el seu conjunt no significarà un augment de la pressió fiscal, sinó que es congelen els impostos i la previsió d’ingressos és “pràcticament idèntica a la de l’any passat”. En aquest sentit, va destacar que la previsió inicial dels pressupostos contempla la teòrica petició d’un préstec d’1.269.372€, un import que a la pràctica es podrà “reduir fins a la mínima expressió” quan es tanqui l’exercici 2016 i s’incorpori el romanent de tresoreria (diners a caixa) a l’exercici 2017.

Per completar el finançament d’aquests projectes, l’Ajuntament comptarà amb més de 750.000€ de subvencions d’ens superiors (Generalitat i Diputació), a més d’una aportació de prop de 250.000€ per a la reforma de la plaça de l’Estació, en aquest cas vinculada a uns convenis urbanístics.

Pel que fa als terminis d’execució, Font explica que les inversions tiraran endavant “a mesura que hi hagi dades fiables del tancament de l’exercici 2016 i es pugui incorporar el romanent de tresoreria positiu previst”. El conjunt dels comptes aprovats marca, per Font, “una línia continuista en la promoció del municipi, l’atenció social i la dinamització cultural i festiva de Gironella”.

Més de 6 milions de pressupost

Pel que fa a la resta de partides, Font va explicar durant el Ple que “les despeses de personal i del dia a dia de l’Ajuntament pràcticament no varien respecte a l’any passat”. A més, va detallar que les despeses financeres es redueixen perquè hi ha hagut una baixada dels tipus d’interès i, per tant, “l’import en interessos baixa de manera substancial”. Pel que fa als passius financers, el pressupost puja un 19% perquè aquest any el finançament de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) s’amortitza l’any sencer.

Per capítols, aquesta és la despesa prevista:

 • Despeses de personal: 1.174.755€.
 • Despeses corrents: 2.081.500€.
 • Despeses financeres: 85.700€.
 • Transferències corrents: 60.500€.
 • Fons de contingència: 20.000€.
 • Inversions reals: 2.438.586€.
 • Passius financers: 364.500€.
 • TOTAL: 6.225.541€.

Aprovació

Els números van tirar endavant amb el suport dels regidors de CiU i les abstencions dels regidors d’ERC. Els republicans van expressar el seu acord amb “pràcticament tot el pressupost ordinari”, i van demanar que s’inclogués una partida per a la neteja del riu a les inversions. En aquest sentit, David Font va explicar que hi ha prevista una actuació als vorals –sense cost per a l’Ajuntament perquè els treballs consisteixen en generar pèl·let– i que s’han demanat permisos a l’ACA per fer una neteja del fons, que s’estima en uns 35.000€ . En aquest cas, va dir, la inversió “només es farà si hi ha un tancament positiu del 2016 i, per tant, es pot tirar endavant sense baixar la partida prevista per a l’asfaltat de carrers”. 

Des del grup d’Esquerra es va assegurar que l’abstenció servia per “donar confiança a l’equip de govern per poder dur a terme les inversions” tot i que el grup no veu clara la subvenció del pla FEDER. 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a