Gironella recupera Cal Metre amb una mostra de 'food trucks' i música, i un concert de Blaumut

20170517 calmetre1

Cal Metre, de les poques colònies del Berguedà situada dins mateix d’un poble, reneix amb l’urbanització d’un passeig al costat del riu. Del 9 a l’11 de juny, el festival Cal Metre reviu! portarà food trucks, un music market i música a l’aire lliure a l’entorn de l’antiga fàbrica

Cal Metre és l’única colònia del Berguedà situada dins d’un nucli urbà, i això la fa singular i única. Però el patrimoni industrial i cultural de Cal Metre ha estat oblidat durant anys, i la colònia encara és una gran desconeguda. Ara, un projecte de l’Ajuntament de Gironella servirà per fer un passeig al peu de la fàbrica i urbanitzar tot el marge del Llobregat, des del Pont Nou fins al Pont Vell. L’objectiu és recuperar Cal Metre per al poble, posar en valor el patrimoni, i guanyar un espai d’oci i cultura per a les famílies.

Les obres ja han començat i és previst que acabin a principis de juny. La inauguració de l’espai es farà amb un gran festival, titulat Cal Metre reviu!, que portarà food trucks, actuacions en directe, un music market i un concert exclusiu del grup Blaumut al Local del Blat. 

El passeig de Cal Metre tindrà una zona central pavimentada amb ciment, que hi permetrà l’accés de vehicles de serveis i emergències, però serà una àrea exclusiva per a vianants. Als marges, hi haurà una zona de via verda amb bancs per mirar cap al riu, i racons pensats per al descans i l’oci

Es mantindrà bona part de l’arbrat actual, però també s’hi plantaran plataners, heura i boixos. I destaca també la creació de trezte àrees pavimentades amb llambordes antigues extretes de carrers del nucli històric. 

Música i gastronomia a l’aire lliure

El festival Cal Metre reviu! arrencarà el divendres 9 de juny a les 22 h amb un gran concert del grup Blaumut. Els creadors de Bicicletes i Pa amb oli i sal, grup de l’any per la revista Enderrock, tocaran al Local del Blat en un concert exclusiu a la Catalunya central. El recital continuarà amb una sessió dels discjòqueis berguedans PD Nanfu & Salasxic. Les entrades, a 20 euros, ja són a la venda al web www.vermusic.cat

El mateix 9 de juny al vespre, obrirà el recinte de Cal Metre, que estarà en funcionament fins el diumenge 11 al vespre. Durant tot el cap de setmana, es podrà visitar un music market, una fira de col·leccionisme musical, i hi haurà una mostra de food trucks, caravanes gastronòmiques. Això es combinarà amb actuacions musicals gratuïtes de grups com Rupits, Bipolar i Smooth Trio. 

 

EL PROJECTE 

Relligar Gironella amb un passeig al riu

A partir del pròxim mes de juny, Cal Metre reviurà i començarà a integrar-se al nucli de Gironella. Cal Metre es convertirà en una de les joies de la Ruta de les Colònies i en un espai urbà de gran valor per als gironellencs i gironellenques i per a tots els visitants. 

La zona serà un lloc de pas quotidià, per anar i venir del nucli històric a través de l’ascensor, i un espai per al passeig, el descans i l’oci de les famílies. Serà un camí d’ús prioritari per als vianants, però preparat perquè hi puguin accedir vehicles de serveis i d’emergències. 

 

Els usos

La zona de Cal Metre serà a partir d’ara un espai de pas integrat al nucli de Gironella, i un lloc ideal per fer-hi esdeveniments culturals, fires, espectacles i activitats vinculades a les antigues naus industrials

Alhora, serà un espai per admirar i contemplar el riu Llobregat. Es retiraran tots els obstacles que impedeixen veure bé el riu, i hi haurà zones de descans, equipades amb mobiliari urbà. 

 

El projecte

La zona d’intervenció contempla tot l’espai que hi ha al peu de les antigues naus de Cal Metre, entre el Pont Vell i el Pont Nou, i constitueix un tram del camí que enllaça el nucli històric, a través de l’ascensor, amb la zona nova de la vila. 

La paventació es farà amb una part central més dura i preparada per a l’accés de vehicles, i una part lateral amb via verda i vegetació. Hi haurà tretze espais amb llambordes reutilitzades de carrers del nucli històric de Gironella. 

Pel que fa a la vegetació, es manté l’arbrat actual, format per plataners, avets, un desmai i un arbust, bona part de la nova pavimentació es tapissarà amb heura, i també s’hi plantaran arbustos. 

L’ordenació permetrà crear espais més recollits, al marge del camí principal, amb bancs encarats al riu. 

A l’accés principal de Cal Metre, per la zona del Pont Nou, s’hi mantindrà un espai d’aparcament, però es tornarà més verd, perquè s’hi plantaran plataners. A l’altre accés, el del Pont Vell, s’hi ampliarà la rampa, i s’hi col·locarà una barana d’acer. 

 

EL FESTIVAL

Música, gastronomia i cultura a l’aire lliure

Cal Metre reviu! serà un gran festival amb música en directe, cultura, gastronomia i comerç. Un cap de setmana únic, per celebrar que el Berguedà recupera una part de la seva història i es retroba amb l’única colònia de la comarca integrada en un nucli urbà. 

Del 9 a l’11 de juny, hi haurà una fira de food trucks i un music market, amb parades de venda de discos i material musical. 

El recinte de Cal Metre s’obrirà el divendres 9 de juny al vespre, i a la nit, hi haurà un gran concert inaugural de Blaumut (Local del Blat, 22 h). Els creadors de Pa amb oli i sal i Bicicletes, grup de l’any per la revista Enderrock, oferian un concert exclusiu a la Catalunya central. Les entrades, a 20 euros, ja són a la venda a través del web vermusic.cat

Al llarg del cap de setmana, hi haurà actuacions gratuïtes al recinte de Cal Metre, amb els grups Rupits, Bipolar, Smooth Trio i d’altres per confirmar. 

 

Programa complet

DIVENDRES 9 DE JUNY

19 h OBERTURA DEL RECINTE AMB MÚSICA AMBIENT (FOOD TRUCKS I MUSIC MARKET)

22 h CONCERT DE BLAUMUT (LOCAL DEL BLAT) Entrades a 20 € a vermusic.cat

0 h SESSIÓ AMB PD NANFU & SALASXIC (LOCAL DEL BLAT)

 

DISSABTE 10 DE JUNY

10 h OBERTURA DEL RECINTE 

12:30 h CONCERT RUPITS

17 h ACTE DE PRESENTACIÓ DEL PROJECTE D’URBANITZACIÓ DE CAL METRE

18 h CONCERT

20 h CONCERT BIPOLAR

22 h MÚSICA AMBIENT

 

DIUMENGE 11 DE JUNY

11 h OBERTURA DEL RECINTE

12:30 h CONCERT SMOOTH TRIO

18 h CONCERT

20 h MÚSICA AMBIENT

22 h TANCAMENT 

 

Cal Metre reviu! és una producció de Voilà, cafè-teatre de Manresa, gestionat pels berguedans Xavi Tristany i Emma Costa. La jornada és el tret de sortida del cicle itinerant Vermusic, que portarà vermuts musicals a diferents indrets emblemàtics de la Catalunya central.  

 

LA HISTÒRIA

Cal Metre: tota una colònia dins d’un poble

Cal Metre és una joia oblidada que el Berguedà té pendent de conèixer i revaloritzar. 

Quan pensem en colònies industrials, ens venen al cap nuclis aïllats, separats dels pobles, i construïts a l’entorn de les fàbriques. Però hi ha una colònia —només una— que està integrada dins d’un nucli de població: Cal Metre forma part del poble, és al cor mateix de Gironella, i Gironella la recupera ara com un element essencial del seu patrimoni.

Cal Metre es va crear l’any 1860, quan la família Alsina, amb tradició industrial a Berga, es va fer càrrec del molí de farina de Gironella, que va comprar a través d’una subhasta. Ramon Alsina i Postius, el patriarca, era conegut amb el sombrenom del Metre, i d’aquí ve el nom de la colònia. 

A mitjans del segle XIX, Alsina era propietari d’una filatura a Manlleu, però el 1860 va decidir tornar al Berguedà, i establir el negoci tèxtil a Gironella. 

Amb la mort del pare, l’hereu, Ramon Alsina Rodergas, es va fer càrrec del negoci familiar, i el va transformar de dalt a baix. “D’una modesta filatura, es va passar a una gran fabrica de filats i teixits de cotó, al mateix temps que el vell molí es transformava en una moderna farinera el 1871”, escriu la historiadora Rosa Serra a L’Erol.

El molí fariner original es trobava apartat del nucli de Gironella, però, amb el creixement urbà del segle XIX, es va acabar integrant a la vila. Per això, no tenia serveis bàsics, com altres colònies, sinó que oferia als treballadors els serveis del poble. 

A banda de les naus, destaca en el conjunt de la construcció la Torre de l’Amo, oberta als quatre vents, que va ser la residència de la família Alsina, propietària de la colònia.

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a