Gironella col·loca les primeres Stolpersteine al municipi

 0416 stolpersteine

Les llambordes recorden els gironellencs deportats a camps de concentració 

Aquest divendres Gironella homenatjarà 7 vilatans que van ser deportats a camps de concentració Nazi després de la Guerra Civil amb la col·locació de Stolpersteine, “pedres que fan ensopegar”, creades per l’artista alemany Günter Demnig. L’acte, que tindrà lloc divendres 19 a les 13.00h al Passeig de Cal Metre, comptarà amb la presencia de Günter Demnig.

Els Stolpersteine són llambordes quadrades, de formigó, recobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de les persones empresonades i deportades. Aquestes llambordes es col·loquen al paviment de davant dels edificis on les víctimes van viure abans de l’empresonament o la deportació. A Gironella, però, es col·locaran totes juntes al Passeig de Cal Metre.

Aquest projecte, treballat conjuntament des de l’Ajuntament de Gironella, i l’IES Pere Fontdevila, vol recuperar la memòria històrica del municipi i els seus habitants, així com retre homenatge a les víctimes, però també als supervivents dels camps de concentració, explica Lluís Vall, regidor de Patrimoni.

Enguany, es col·locaran 7 llambordes en record a Celestino Altarriba Busoms, Ramon Pujol Soler, Alfonso Sabaté Casellas, Lluís Pajerols Masforrol, Ramon Manubens Pregonas, Jaime Canals Viladomat i Roque Latrilla Casafont.

Lluís Vall, remarca que arran del treball de recerca que s’ha dut a terme s’ha descobert que més Gironellencs van ser deportats i empresonats, i que des del consistori es seguirà treballant per poder homenatjar i instal·lar més Stolpersteine en record a les víctimes en un futur.

STOLPERSTEINE

Stolpersteine en alemany significa pedra que fa ensopegar, i aquest és l’objectiu del projecte: fer aturar als vianants i interpel·lar-los a fer memòria. Günter Demnig, l’artiste creador dels Stolpersteine, barreja memòria i art per retre homenatge a cadascuna de les víctimes del nacional-socialieme i mantenir-ne viva la memòria.

Cada llamborda és única, i és realitzada a mà, fet que pretén contrastar amb l’extermini mecànic i indiscriminat del Tercer Reich. L’objectiu és fer present la memòria en l’espai públic i convidar als vianants a dedicar un pensament per la persona en concret a qui es dedica. Cada placa porta gravat el nom, la data de naixement, l’any que va ser arrestat, deportat, el camp de concentració, i el destí que va patir.

Actualment existeixn més de 50.000 stolpersteine a més de 21 països de tot Europa.

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a