Gironella iniciarà tres accions per dinamitzar el Llobregat i els seus entorns

noti cal metre

El projecte forma part de l’aposta per recuperar el patrimoni industrial i natural del Berguedà a través de fons europeus FEDER

La consellera de governació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs, ha visitat avui Gironella per anunciar que el govern ha concedit un ajut del fons FEDER al projecte ‘Valorització del patrimoni industrial al Berguedà’, que contribuirà a recuperar edificis i espais naturals de l’entorn del riu Llobregat.

En el cas de Gironella, el projecte preveu tres accions concretes: la millora dels entorns de Cal Metre, la reconstrucció del teatre de Viladomiu Nou i la creació de la ‘Ruta de l’Aigua’.

Cal Metre

Amb la voluntat d’afavorir l’accessibilitat entre el nucli antic i el nou nucli de Gironella, l’any 2015 es va posar en funcionament un ascensor d’ús públic que permet l’accés des de la riba dreta del riu Llobregat fins al nucli antic de la Vila, salvant una distància vertical d’uns 20 metres. Ara, gràcies a la subvenció concedida, es podrà adequar la zona de Cal Metre per completar la connexió entre els dos nuclis i afavorir la revitalització de la colònia com a patrimoni de Gironella. Amb aquesta voluntat, els treballs se centraran en el passatge entre el Pont Vell i la colònia. Les obres ja s’han licitat i s’executaran aquest mateix any.

noti cal metre2

Teatre de Viladomiu Nou

L’actuació permetrà que l’equipament torni a entrar en funcionament després de l’incendi de 1998. L’any 2012, es van executar les obres de reconstrucció del  teatre, però encara cal executar les obres interiors de l’edifici així com els tancaments del mateix. La voluntat de l’Ajuntament és que aquest any 2017 els veïns de la Colònia de Viladomiu Nou tornin a disposar d’un dels seus centres de cohesió social més valuosos.

Ruta de l’aigua

Per tal de complementar l’oferta turística de la Ruta de les Colònies (Ruta Verda del Llobregat), Ajuntament i Consell Comarcal crearan una nova oferta vinculada al traçat de l’aigua.

El condicionament de la ruta de l’aigua de Gironella començarà al pantà de La Portella i discorrerà per paratges naturals i de bellesa paisatgística seguint les instal·lacions i infraestructures de la xarxa d’abastament en alta actual del municipi, fins al nucli de Gironella, amb una longitud de recorregut de 5.863 m i un camí addicional que permet arribar a les instal·lacions de la nova captació del Llobregat i retornar al camí principal que té una longitud total de 1.282 m.

2 milions d’euros per potenciar el Llobregat

El projecte FEDER “Valorització del patrimoni industrial al Berguedà”, impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà, compta amb un pressupost d’1,9MEUR que el Govern cofinançarà al 50% (975.950€). L’explicació del projecte s’ha fet aquest divendres a les roques del pont Vell de Gironella, des d’on es pot veure Cal Metre, i ha comptat amb la intervenció de l’alcalde de Gironella i president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, que ha remarcat la voluntat que el sector públic pugui treballar conjuntament amb la iniciativa privada per “dinamitzar conjuntament aquest territori”. Font ha explicat que amb aquestes actuacions es vol “fer una aposta pel turisme familiar”, un dels projectes que té damunt la taula l’Ajuntament de Gironella.

Per la seva banda, la consellera Meritxell Borràs ha destacat la importància que part dels fons FEDER es destinin a actuacions de l’administració local, i ha celebrat que la inversió permeti que el patrimoni històric industrial “torni a donar feina i vida des d’una vessant diferent, amb visites culturals i turístiques”. Així mateix, la consellera ha volgut felicitar la feina ben feta del territori, assegurant que es tracta d’un dels projectes que han estat més ben valorats.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba; l’alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares; el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer; la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi, i la directora territorial de Governació a la Catalunya Central, Ivet Castaño. 

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Segueix-nos a