ESP

 

Castell de GironellaDESCRIPCIÓ I FUNCIONALITAT

El desaparegut castell de Gironella va ser l’evolució i la conseqüència estructural d’una fortificació, anomenada central, d’un alou que ocupava gran part del terme de Gironella a prop del riu.

El castell de Gironella es va construir sota el mandat dels senyors de la Portella, els primers barons de Gironella des del segle XI, ja que en el testament de Bernat Guifré de la Portella, el baró va donar els dominis de tot el terme al seu fill Bernat. L’objectiu d’aquesta construcció va ser de protegir tots els seus dominis al sector del Llobregat donat que el castell de la Portella quedava força aïllat d’aquest terme. Al segle XIII, Gerundella, ja esdevenia un focus econòmic i de comunicació territorial molt important.

Els barons van construir una gran fortalesa sobre la roca del balç del riu per controlar la vall del Llobregat entre els dominis templers (Puig-Reig) i els reials (Casserres i Berga); la situació del castell també va servir per controlar l’antic camí de la sal (de Serrateix a Ripoll). D’aquesta manera, els Portella, caracteritzats pel seu afany d’expansionisme, van contribuir al desenvolupament econòmic i polític de l’època feudal berguedana de retop. Els territoris que van dominar els van permetre crear una important xarxa de comunicacions entre el Llobregat i Osona. Gironella, va prendre, de mica en mica, tanta importància com el castell de Lluçà en tenia per al sector oriental.

A poc a poc, el castell va anar formant part d’una fortalesa –que també controlava el terme d’Olvan– i que va ser necessària quan van augmentar els problemes entre el matrimoni de Bernat de Saportella i Elisenda de Lluçà contra el bisbe de Vic. Gironella s’anava modelant esglaonadament, però ho va començar a fer de manera estable quan el rei Jaume I va ordenar la destrucció del castell de la Portella i els barons van decidir no reconstruir-lo per invertir en el creixent i estratègic castell del Llobregat. A partir d’aquell moment, un petit nucli urbà va formar-se darrera la línia de muralla, del castell i de l’Església de Santa Eulàlia. La primera documentació de Gironella o Gerundella és de 1222 com a nucli petit de cases, però al s. XIV es documenta com a un grup de cases, la qual cosa és prou rellevant tenint en compte que abans d’aquest segle, el terme era poblat exclusivament de masies.

A partir d’aleshores, el castell va ser seu de les tres baronies que van dominar Gironella al llarg de la història: La de la Portella, la de Pinós i la de la baronia pròpiament de Gironella. No obstant això, la fortificació no fou mai residència habitual dels seus senyors, sinó que més aviat un punt neuràlgic i de defensa on hi freqüentaven de més a menys temporades les diferents nissagues.

La seva conservació actual és pràcticament nul·la perquè el castell va ser destruït i incendiat en més d’una ocasió. Durant la guerra de Successió, el Borbons van ocupar el castell i, més tard, quan el marquès del Poal i Ermengol Amill el va recuperar, el germà del marquès va ordenar la destrucció de la fortificació perquè mai més els fos arravatada; la darrera destrucció i crema va ser durant la primera carlinada. Davant d’aquests fets i amb el pas del temps l’estructura es va anar modificant reaprofitant-ne les restes i es va convertir en Rectoria i en casa Consistorial. Actualment, n’és l’Ajuntament.

Sin título

 

USOS ACTUALS
  • Des de l’any 1985, les seves restes són oficines de l’Ajuntament de Gironella.
  • Bé Cultural d’Interès Nacional (1949)

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a