ESP

 

Església Nova de Santa EulàliaDESCRIPCIÓ I FUNCIONALITAT

L’Església és de planta de creu llatina envoltada de capelles als costats de la nau. El transsepte és majoritàriament arcat i és coronat per un absis central de doble amplada. La nau i les capelles són cobertes de voltes de mig punt reforçades d’arcs torals que la divideixen en un seguit de trams. La torre del creuer és coberta d’una cúpula esfèrica que, amb la torre del campanar, donen al conjunt de planta i alçat una gran proporció de línies.

La nova Santa Eulàlia fou consagrada l’any 1905 i construïda en diferents fases: La primera a principis del segle XIX, al 1930 una primera construcció del campanar i, finalment, al 1958 un remat al majestuós campanar d’avui en dia. La decoració interior és de delicades i imponents pintures com la del presbiteri –d’autor desconegut– i l’exterior és d’una tipologia medievalista, composada principalment per gablets triangulars, finestres lobulades i rosetons amb vitralls de tendència neoromànica i neogòtica. El seu arquitecte –deixeble de Lluís Domènech i Montaner– va jugar amb la tendència revivalista de finals del s. XIX i principis del XX. Això no obstant, l’arquitecte Soler i March s’ha considerat més aviat de corrent modernista.

Durant una època fou coneguda com la Catedral de l’Alt Llobregat.

 HMP9528 opt

 

USOS ACTUALS
  • Temple religiós cristià de Gironella

Església Nova Foto cedida per Ernest Bartoló i Ventureta Busquets

L’Església Nova l'any 1905.

Església Nova Foto cedida per Ernest Bartoló i Ventureta Busquets

Primera fase del campanar de 1938.

Església Nova Foto cedida per Jaume Calveras

Aquesta fotografia immortalitza el moment en què el remat del campanar s’anava finalitzant prop del 1958.

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a