ESP

 

Pont VellDESCRIPCIÓ I FUNCIONALITAT

Actualment, del pont gòtic original només se’n conserva una part a causa de les transformacions arquitectòniques i de les riuades posteriors a la seva aparició. El pont unia les dues ribes del Llobregat: El sector de llevant del pont travessava el riu Llobregat des de l’antic portal d’entrada de la vila fins al bell mig de la gran roca. De pedra irregular i sense polir, el componen dos arcs: El principal que és lleugerament apuntat i un altre que és més rebaixat.

El sector de ponent va ser de construcció més tardana. El 1905 es va demanar definitivament la construcció d’aquest sector, ja que fins aleshores la connexió de la roca central amb la riba dreta es feia a través d’una palanca de fusta. Pels volts de 1915, i davant de les posteriors restauracions de la nova estructura de ponent a causa de les riuades, va sorgir la idea de construir una annexió central –per sobre de la roca– per a una connexió estructural completa, però fins després de la devastadora riuada de 1985 el sector de ponent no va incorporar aquesta annexió amb la construcció dels actuals arcs de mig punt i de l’arc rebaixat de més a la dreta d’avui en dia. Durant la dècada del 1950, el pont vell era un punt de pas per baixar al safareig que es va construir a la roca central del riu arran de la Industrialització.

 HMP9585 opt

La primera aparició documentada del pont gòtic és en documents testamentaris de l’època. La construcció d’aquest pont va permetre una millora d’accessibilitat al castell de Gironella per a petits carruatges, als vianants i al petit nucli urbà que s’havia format al seu voltant. Abans de la seva construcció l’accés per arribar a la vila s’havia de fer a través del pont romànic de Cal Bassacs.

USOS ACTUALS
  • Pas de vianants i pont connector de la part nova i el nucli històric de Gironella
  • Escenari de l’obra L’11 de setembre i Gironella

Pont Vell Foto cedida

El Pont Vell original que arribava fins a la roca del mig del riu. A la dreta hi havia una creu que van construir els picapedrers que van fer el Pont nou i que posteriorment va ser destruïda. La foto és aproximadament de finals del segle XIX i s’hi poden veure les restes del castell.

Pont Vell Foto cedida

Al fons l’arcada del pont que es va construir al s. XIX com a substitut de la passarel·la de pedra –encara visible– que havia existit. La foto és d’abans que se l’endugués la riuada.

Pont Vell Foto cedida

Vista alçada del Pont Vell i de la nova arcada del segle XIX i la roca del mig abans de l’arribada de la carretera, de dimensió actualment desapareguda.

Pont Vell Foto cedida per Lluís Serra i Llohis

El Pont tal com el coneixem avui en dia, però amb el detall de l’inexistent safareig de mitjan del segle passat.

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Segueix-nos a