CASA PAIRAL TEIXIDOR BASSACS

L'antiga casa pairal dels fundadors de la colònia Bassacs acull actualment una exposició permanent sobre la història de la industrialització del Berguedà als segles XIX i XX: el tèxtil, la mineria, el carrilet i el món rural en són els temes principals. Una de les peces més importants és el teler tèxtil manual del s. XIX.

15907 cat ESCALA INF 630 946

Avinguda Catalunya, 30 08680 Gironella 93 825 00 82 Segon diumenge de mes, de les 11h a les 14h Mes de juliol i agost, tots els diumenges de les 11h a 14h Cal concertar dia i hora per a grups

 

FARMÀCIA HOMS

La restauració duta a terme a l'antiga Farmàcia Homs permet fer-se una idea molt exacta de com era una farmàcia de finals del segle XIX. Aquesta farmàcia va ser fundada per Miquel Homs i Quer l'any 1877 i encara se'n conserva l'espai de dispensació amb tot el mobiliari, la decoració pictòrica original i una col·lecció de pots de ceràmica blanca amb els símbols de farmàcia: La serp i la copa.

farmacia homs.jpeg 940x620 q83

Avinguda Catalunya, 30 08680 Gironella 93 825 00 82

 

TORRE DE L'AMO DE VILADOMIU NOU

La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou és un edifici centenari que fou construït com a residència per a la família propietària de la colònia -quan hi feien estada- i que ha estat rehabilitat com a Centre d'Interpretació dedicat a explicar una part de la història i del patrimoni del conjunt de les colònies tèxtils de l'Alt Llobregat, construïdes entre Berga i Balsareny. També és l'edifici institucional del Consorci del Parc Fluvial del Llobregat i el centre des d'on s'inicien algunes rutes per conèixer el patrimoni industrial, natural i immaterial de les colònies. La Torre de l'Amo es va construir al bell mig de la colònia Viladomiu Nou, una de les més ben conservades de Catalunya, i que domina el conjunt fabril i la vall del Llobregat. Aquesta Torre s'ha restaurat gràcies al finançament del programa FEDER de la Unió Europea , de XBMQ de la Diputació de Barcelona i de Generalitat de Catalunya a través del programa PLADETUR. Actualment, es pot visitar per tal de conèixer com vivien, fa cent anys, els amos de les colònies.

TEMPS ERA TEMPS

Els records de la Remei, la veu d'una minyona que treballa a la Torre de l'Amo, ens guiaran per les estances de la torre i ens mostraran diferents visions sobre les colònies tèxtils, mentre avancem pels interiors d'aquesta casa senyorial restaurada i ambientada a començament del segle XX. A partir, doncs, d'una interessant i suggerent proposta de llum i d'àudio ens transportem a l'estiu de 1910, per conèixer les vivències dels amos i els treballadors, un any després de la gran revolta obrera que deixà Barcelona i moltes ciutats de Catalunya en flames durant els dies de la Setmana Tràgica.

LES GOLFES, L'ESPAI DE LA HISTÒRIA

A les golfes de la Torre, sota la teulada, s'hi guarda la història, la memòria del que fou la Setmana Tràgica, un dels episodis mes importants de la història del moviment obrer a Catalunya. Enmig dels mobles, les caixes i els oblits s'amaguen dos audiovisuals. Un explica els fets i les conseqüencies de la revolta obrera de la Setmana Tràgica de 1909 a les ciutats catalanes. Un segon audiovisual explica la història del moviment obrer a les colònies de l'alt Llobregat, des de 1890 fins al 1910, junt amb uns plafons explicatius.

LES COLÒNIES INDUSTRIALS

A la planta soterrani de la Tore de l'amo es pot visitar una exposició que, amb el títol "Sorol de telers, soroll de diners", mostra els trets més singulars del patrimoni arquitectònic, al mateix temps que el situa en el temps i en l'espai, i en destaca la riquesa tipològica de les colònies tèxtils, mineres, metal.lúrgiques, químiques, cimenteres, agrícoles, etc.

La Torre, també fa la funció d'oficina de turisme, centre de gestió del Parc Fluvial i telecentre.

 HMP9659 opt

Viladomiu Nou 08680 Gironella

 

Bibliografia

 

  • Busquets, J (et al.). "Gironella. Notes històriques". Associació Cultural El Vilatà. Col·lecció l'Escambell. Gironella, 1999.

  • Bovet, M del Tura. "La Farmàcia centenària de Gironella". A: El Vilatà: la revista del Berguedà. Any III, núm. 27 (desembre 1983).

 

 

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a