Gironella és colònia tèxtil

 

La colònia de Cal Bassacs actualment forma part del terme municipal de Gironella i està situada entre el nucli d'aquesta vila i la colònia de Viladomiu Vell.

1.289 habitants

425 metres d'alçada

 

HISTÒRIA

Els orígens de Cal Bassacs van estretament lligats a la trajectòria de la família que impulsà i donà nom a la colònia. Els Bassacs, que provenien de Prats de Lluçanès, apareixen documentats a Gironella des de l'any 1717, poc després del final de la Guerra de Successió i de la instauració del Decret de Nova Planta, que abolí les constitucions i institucions catalanes. Durant la primera meitat del segle XIX, la família Bassacs invertí en diferents tallers i companyies dedicades a la filatura i al tissatge. L'any 1861, el matrimoni format per Joan Teixidor Ballús i Raimunda Bassacs s'instal·là a Gironella i compraren els terrenys on avui trobem la colònia. La seva intenció era construí un molí, i una petita fàbrica al costat, i aprofitar l'aigua del riu com a font d'energia. Tanmateix, hagueren d'esperar fins l'any 1869 per obtenir un permís d'aprofitament industrial de les aigües del Llobregat. Aquell mateix any començaren a construir la resclosa. Finalment, el matrimoni Teixidor-Bassacs no va construir cap molí. Optaren per construir dues fàbriques, una de les quals cediren al seu fill Antoni. Després de la seva mort, els fills i descendents del matrimoni Teixidor-Bassacs es feren càrrec de la fàbrica de Cal Bassacs i l'hi donaren un nou impuls acompanyant l'espai industrial amb els principals serveis i equipaments que caracteritzen el model de les colònies industrials.

 

 

LLOCS D'INTERÈS

LA TORRE DEL AMO

És una de les torres més espectaculars i ostentotes de les existents a les colònies industrials del Berguedà. Fou construïda l'any 1900 seguint l'estil modernista. Les parets de la torre estan cobertes de pedra picada i les finestres són de fusta de melis.

Carretera Bassacs, s/n 08680 Gironella

 

 torre opt    HMP9593 opt

 

FESTES I CELEBRACIONS

5 de gener

Festa dels Reis

25 d'abril

Festa de Sant Marc, Missa i esmorzar

Primer diumenge de juliol

Festa Major

Diumenge de Carnestoltes

Rua i patates emmascarades

Mes de maig

Caminada-Pedalada de la Ruta de les Colònies

11 de setembre

Ofrena floral a l'Ermita de Sant Marc

Mes de març

Ouada de Sant Marc i Pasquetes

23 i 24 de juny

Festes de Sant Joan

 

SERVEIS TURÍSTICS

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a