Gironella és colònia tèxtil

 

Situada al sud del municipi de Gironella, aquesta colònia tèxtil està a 5 quilòmetres del centre de la Vila i a 15 quilòmetres de Berga, la capital del Berguedà.

180 habitants

450 metres d'alçada

 

HISTÒRIA

Per conèixer la història de Viladomiu Nou hem de fer referència, necessàriament, a la figura de Tomàs Viladomiu i Bertran, un industrial emprenedor que fou alcalde de Sallent (Bages) entre els anys 1847 i 1850. Tomàs Viladomiu -que provenia d’una família berguedana documentada des del segle XVI- adquirí uns terrenys situats a la Plana de Sant Marc, a Gironella, i l’any 1868 impulsà la construcció de Viladomiu Vell. El senyor Viladomiu aviat s’adonà que el model de colònia industrial era un bon negoci i decidí comprar uns nous terrenys –situats a la Clau de Sant Marc, on avui trobem Viladomiu Nou- per ampliar la fàbrica. L’any 1880 es començà a construir la fàbrica que, a partir de l’any 1897 –quan els germans Josep i Jacint Viladomiu es partiren l’herència paterna-, esdevingué l’element central de Viladomiu Nou; que pas a pas s’anà consolidant com una colònia deslligada de Viladomiu Vell. L’any 1900 s’iniciaren les obres de construcció de dos dels edificis més emblemàtics de Viladomiu Nou: la torre de l’amo i l’església. La torre ja fou utilitzada com a residència temporal dels Viladomiu a partir del 1902 i l’església s’inaugurà l’any 1905. En aquest procés de creixement de la colònia destacà la figura de Marc Viladomiu, que també fou qui comprà, l’any 1929, la fàbrica i la colònia del Guixaró. Durant la primera meitat dels anys trenta s’amplià la fàbrica i es construïren nous pisos. Durant la Guerra Civil (1936-1939) la fàbrica fou col·lectivitzada, però amb el desenllaç de la guerra i la instauració de la Dictadura Franquista, els Viladomiu recuperaren la propietat de la fàbrica i la colònia. A partir de llavors i fins l’arribada de la crisi del sector tèxtil, la fàbrica funcionà a ple rendiment, la colònia seguí creixent demogràficament i aparegueren nous serveis: guarderia (1943), zona esportiva (1948) i nous pisos (1951). La crisi del tèxtil i del model de les colònies industrials que acabà afectant totes les colònies del Berguedà es féu especialment evident, a Viladomiu Nou, a partir de l’any 1982. Finalment, la fàbrica tancà portes l’any 1991. Malgrat el tancament de la fàbrica, la colònia no quedà abandonada. Actualment els pisos segueixen ocupats –majoritàriament per antics treballadors- i la fàbrica, amb uns nous propietaris, torna a funcionar.

 

 

LLOCS D'INTERÈS

TORRE DE L'AMO

La Torre de l'Amo es va començar a construir l'any 1899 i a l'estiu del 1902 la família Viladomiu ja hi féu estada. No se sap amb certesa però, segurament, les obres de construcció de l'edifici foren dirigides per Valentí Canudas, de Casserres. La torre fou utilitzada, pels propietaris, com a residència d'estiueig o per dormir-hi quan pujaven a controlar que la fàbrica, i el conjunt de la colònia, funcionessin correctament. 

Viladomiu Nou 08680 Gironella 664 567 581 Dissabtes, diumenges i festius visites a les 17.00h i 18.00h. Fora d'aquest horaris, visites concertades. Durada d'1 hora i 15 minuts Entrada general 6 euros Entrada reduïda 4 euros (Estudiants, jubilats i grups de mínim 15 persones) info@visitgironella.cat www.visitgironella.cat

 HMP9658 opt    HMP9659 opt

ESGLÉSIA

Les obres de construcció van començar l'any 1900, tres anys després que Viladomiu Nou esdevingués una colònia "independent" de Viladomiu Vell, i fou inaugurada l'any 1905.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

HABITATGES

Actualment la colònia està formada per 102 habitatges. Els més antics daten de l'any 1900 i els més nous, que conformen el Carrer Nou, són de l'any 1951.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

GUARDERIA

Edifici construït l'any 1928. El 1943 fou reformat per tal d'acollir una petita comunitat de monges.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

TEATRE-CINEMA

Aquest edifici fou construït l'any 1917 com a magatzem de la fàbrica i el 1952 es reformà per transformar-lo en el teatre-cinema de la colònia. Pot acollir 426 espectadors. L'any 1998 es va cremar l'escenari. Actualment no s'utilitza.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

L'ESCOLA

Edifici construït l'any 1957. Acull l'antiga escola dels nens i de les nenes, que havien de ser educats, com a tot arreu fins als anys setanta del segle XX, per separat. Els nens, de diferents edats i en una sola aula, tenien un mestre i les nenes, en canvi, eren educades per les monges del convent.

Viladomiu Nou 08680 Gironella

 

 

FESTES I CELEBRACIONS

5 de gener

Cavalcada dels Reis

Mes d'abril

Ouada

23 de juny

Revetlla de Sant Joan

Mes d'octubre

Festa dels avis i Castanyada

Mes de febrer

Calçotada

Mes de maig

Dinar popular de la Caminada-Pedalada Ruta de les Colònies

Mes de juliol

Sopars a l'aire lliure

25 de desembre

Concert de Nadal a càrrec del Grup Vocal V9

Pasqua

Caramelles

Mes de juny

Caminada Popular de Viladomiu Nou i Festa Major del Sagrat Cor

11 de setembre

Diada Nacional de Catalunya, col·locació de la senyera al turó i dinar popular

 

SERVEIS TURÍSTICS

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a