ESP

 

Casa Pairal Teixidor BassacsDESCRIPCIÓ I FUNCIONALITAT

La casa pairal Teixidor Bassacs va ser la residència de Joan Teixidor i Raimunda Bassacs, un matrimoni que provenia d’una llarga nissaga dedicada al tèxtil per ambdues parts. L’any 1717, la família Bassacs es va instal·lar a Gironella, des del Lluçanès, exercint l’ofici de paraires. Poc després, es van traslladar a Berga i es van iniciar en la filatura del cotó, que els Teixidor, en canvi, dominaven des de feia temps. Els fills d’ambdues famílies es van casar i l’any 1861, el matrimoni Teixidor Bassacs es va ubicar a Gironella, al bell mig del nucli històric, i hi van obrir una petita industria de telers a mà a la Plaça de l’Església –tancada l’any 1896–.

Paral·lelament a aquesta activitat industrial al nucli històric, el matrimoni hauria comprat terrenys a la vora del riu Llobregat –davant de l’ensorrat pont de Sant Marc durant la primera carlinada– i hauria construït i arrendat part d’una nova colònia industrial, coneguda ja aleshores com a Cal Bassacs, a diferents empresaris tèxtils. El matrimoni va donar una fàbrica al seu fill, Antoni Teixidor Bassacs, i l’altra a la seva filla Concepció Teixidor Bassacs, casada amb Josep Fusté, els quals van continuar amb l’activitat tèxtil familiar i que, a més a més, van ser els propietaris de la torre modernista de Cal Bassacs.

Actualment, l’antic habitatge dels fundadors de la colònia Bassacs s’ha reconvertit en un espai museístic sobre la història de la industrialització al Berguedà als segles XIX i XX en què el tèxtil, la mineria, el carrilet i el món rural n’ocupen la temàtica principal. La casa que conserva l’estructura original dels antics empresaris tèxtils se situa a la Plaça de la Vila de Gironella i conté un recorregut històric que pretén ser una radiografia del Berguedà d’ençà; entre els elements principals hi trobem un teler manual original del s. XIX i el conservat pis d’època de la família Teixidor Bassacs.

15907 cat ESCALA INF 630 946

 

USOS ACTUALS
  • Casa Museu Teixidor Bassacs

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Segueix-nos a