ESP

 

Torre de l'Amo de Cal MetreDESCRIPCIÓ I FUNCIONALITAT

La Torre de Cal Metre es concep com a part del conjunt urbanístic de fàbrica i torre d’una colònia industrial. És la torre de l’Amo més antiga de les colònies del Llobregat i es va construir paral·lelament a la fàbrica. La Torre de Cal Metre es troba en una localització alçada i privilegiada de la vila, molt a prop del recinte de les naus industrials i del nucli històric. Aquesta construcció de quatre vents s’imposa amb una façana de petites pedres perfectament simètrica, l’entrada a la qual és a través d’arcs escarsers per tramuntana i que conté també una coberta de quatre aigües –de teula àrab– i un jardí situat a migdia.

La Torre de l’Amo de Cal Metre va ser la residència de la família Alsina, els propietaris de la colònia tèxtil de Cal Metre. El 1860, el fill de Berga conegut com a Metre, Ramon Alsina i Postius va comprar en una subhasta de béns el desamortitzat molí fariner de la vila –potencial econòmic principal de Gironella durant els segles anteriors– per posar-lo altra vegada en funcionament. L’antic molí es va convertir en una moderna i reformada farinera al 1871 i, fruit del matrimoni entre el senyor Metre i Lluïsa Rodergas i Comelles també de Berga i de família dedicada a la filatura, el propietari va començar a ampliar les instal·lacions per establir-hi una petita indústria de filats aprofitant l’aigua del riu a través d’un canal. Posteriorment a la compra de terrenys, a la dedicació i la inversió estructural dels seus hereus, Cal Metre va esdevenir una colònia industrial de segona tipologia i de gran importància per al desenvolupament econòmic de Gironella.

 HMP9551 opt

 

USOS ACTUALS
  • Propietat Privada

Torre de l'Amo de Cal Metre Foto cedida per Manuel Sistach

Aspecte de la Torre de Cal Metre a principis del segle XX.

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Segueix-nos a