ESP

 

Muralla de GironellaDESCRIPCIÓ I FUNCIONALITAT

La muralla de Gironella va ser la marca perimetral de la vila medieval de Gerundella. La seva estructura resseguia part del balç del riu Llobregat i encerclava un perímetre fins a l’actual carrer Olvan Alt. La muralla rocosa tenia dues obertures o portes d’entrada, la primera situada davant del Pont Vell i la segona al carrer Olvan Alt. La mida de la muralla no fou totalment uniforme perquè en algunes zones, com ara al balç del riu, s’aprofità la roca natural i originària per construir la muralla a sobre.

Els motius de construcció de la muralla van ser estrictament de protecció, seguint el patró de les ciutadelles medievals. Aquest perímetre rocós es composava de murs defensius –visibles encara des del balç–, així com els fonaments de la Torre de l’Homenatge que exercien també de mur protector. A causa dels conflictes bèl·lics que hi va haver a Gironella voluntària –afers dels barons i els seus enemics– o involuntàriament –guerres civils–, la muralla també va ser cremada i destruïda en diferents ocasions i d’aquesta manera haurien aparegut els afegitons de pedra que avui en dia contemplem des del balç del riu Llobregat.

La història medieval de Gironella és intramurs, la qual cosa posa en relleu la importància que el perímetre defensiu va tenir per a la vila i per als protectors d’aquesta mateixa.

  HMP9561 opt

USOS ACTUALS
  • Decoratiu. Bé Cultural d’Interès Nacional (1949)

Muralla de Gironella Foto cedida

Panoràmica des del balç del riu, en aquesta fotografia de 1910 s’hi observa el Pont Vell, les restes del castell, el campanar de l’Església vella, la nau de l’Església nova, l’antiga muralla i a dalt a l’esquerra, en segon terme, la façana de la casa Teixidor Bassacs.

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Segueix-nos a