La Bauma dels Ossos del Clot del Llop, un tresor antropològic a Gironella

 0514 bauma ossos

La Bauma està ubicada a Cal Bassacs, a les rodalies de l’ermita de Sant Marc

Rosa Soler, biòloga especialitzada en Antopologia Física i Forense, ha realitzat un estudi antropològic de les restes òssies que van ser excavades l’any 1978 per Josep Carreres i Lluís Guerrero a la Bauma dels Ossos del Clot del Llop, situada a Cal Bassacs, Gironella, en el que s’ha descobert que  les restes de dos dels individus enterrats daten de l’Antiguitat Tardana (S.VII – VIII) a l’Alta Edat Mitjana (S.X – XII).

Individu 11

Les restes formen part d’un enterrament col·lectiu on hi hauria com a mínim les restes de 10 individus, dos dels quals infants. Anteriorment les restes s’havien categoritzat com a Prehistòriques, concretament de l’època del Calcolític, però ara s’ha realitzat una datació absoluta mitjançant Carboni 14 a dos dels individus, desmentint aquesta idea inicial i donant a l’enterrament una nova cronologia que aniria de l’Antiguitat Tardana (S. VII-VIII) a l’Alta Edat Mitjana (S.X-XI).

Lluís Vall, regidor de Patrimoni, explica que encara queden restes antropològiques a l’interior de la bauma, i agraeix a la Roser la investigació que ha dut a terme que ha permès tenir més informació del nostre passat, tenint en compte que es tracta d’una activitat funerària mai documentada a la comarca durant aquestes cronologies.

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a