L’Ajuntament de Gironella aprova les ordenances fiscals de l’any 2024

 1025 generic ajuntament

Les noves ordenances es van aprovar en una sessió extraordinària

El Ple de l’Ajuntament de Gironella va aprovar, en una sessió extraordinària, les ordenances fiscals que regiran a partir de l’1 de gener de 2024, aplicant un increment molt respectuós, com els últims anys, però garantint un equilibri en la qualitat dels serveis. 

David Font, alcalde i regidor d’hisenda, va argumentar que el cost de molts productes i serveis ha crescut de manera considerable, també per la ciutadania en general, i “hem hagut de fer molts esforços per intentar quadrar el pressupost municipal minimitzant els increments a la ciutadania”. “S’actualitzen a fons la major part d’ordenances fiscals, un total de 23, per adequar-les a les realitats actuals i evitar una pujada més brusca i sobtada en un futur” va afegir Font.

De mitjana s’ha aplicat un increment ajustat a l’IPC acumulat a 30 de setembre, que és un 3,50%, garantit un major equilibri però en cap cas cobrint el cost total del servei, va destacar Font, excepte en 4 ordenances, que s’han aplicat altres canvis.

A l’ordenança derivada de tramitacions per activitats empresarials s’ha afegit un epígraf per facilitar l’obertura de negocis temporals de menys de 6 mesos, el que s’anomena pop-up stores, o garantir que foodtrucks i atraccions passin pel procés d’autorització amb una taxa reduïda respecte als negocis amb instal·lació fixa.

També s’han actualitzat els preus de l’ordenança de la prestació de serveis a la piscina municipal, un espai d'alta qualitat i que en guanyarà més amb el nou edifici de serveis, i que feia 5 anys que estaven congelats, amb un increment del 5% als abonats de temporada, del 10% als abonats de 15 dies i del 15% en entrades diàries, mantenint la possibilitat de bonificar el 50% per decret d’alcaldia davant onades de calor extrema i totes les bonificacions ja existents.

Pel què fa a la taxa de l’aigua, més enllà de la pujada del 3,5%, també s’han aplicat uns coeficients addicionals atenent a la situació extraordinària de sequera als trams de consum més elevats, el 2 i el 3, per tal de conscienciar a la població que cal fer un consum responsable.

I per últim la taxa de residus, que patirà un increment del 5%, el mateix que s’aplicarà a tota la comarca, per ajustar al màxim el servei. Font va explicar que l’augment que s'ha d'aplicar com a conseqüència dels nous preus marcats per l’entrada a l’abocador dels residus que no es poden reciclar, i el cànon de l’Agència de Residus de Catalunya, suposaran un increment aproximat de 33.000€ per l’Ajuntament. “Amb l’increment del 5% a la ciutadania compensem el 60% d’aquest cost extra, sense comptar l’increment propi del contracte de serveis que addicionalment haurà d'assumir l'ajuntament”. La nova taxa domèstica de residus se situarà en els 134,95€. L’alcalde va aprofitar per recordar la importància de seguir amb la recollida selectiva i el porta a porta per poder minimitzar els sobrecosts, destacant que durant el 2023 s’han obert 54 expedients sancionadors per abandonaments de residus a la via pública.

Per acabar, Font va tornar a recordar que en cap cas la voluntat de l’equip de govern és sobrecarregar la pressió fiscal a la ciutadania, però si garantir una sostenibilitat en el dia a dia dels serveis que es presten des de l’Ajuntament.

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a