Gironella debatrà sobre el futur de les colònies industrials del Llobregat i els nous usos del patrimoni

0525 futur colonies llobregat

Les jornades tindran lloc el 25, 26 i 27 de maig

Les antigues colònies tèxtils del Berguedà seran l’objecte d’un cap de setmana de reflexió i activitats al voltant d’elles. L’escenari escollit serà el municipi de Gironella, que acollirà les jornades sobre colònies industrials els propers 25, 26 i 27 de maig. Amb el lema “El futur de les colònies industrials del Llobregat”, es reflexionarà sobre el paisatge, la cultura, el patrimoni i la vida.

David Font, alcalde de Gironella, ha manifestat “la importància de fer un debat a fons sobre el patrimoni actual i els possibles nous usos, aprofitant l’experiència d’altres punts del país i d’Europa on aquest procés de reconversió ja l’han fet”. De fet, el municipi ha començat una estratègia d’internacionalització del patrimoni industrial visitant experiències en altres indrets europeus i alhora buscant les complicitats amb països i entitats europees que, conjuntament amb les accions ja previstes dels Fons Feder 2014-2020 a través del Consell Comarcal del Berguedà, es pretén actuar definitivament en aquests espais i tornar-los a utilitzar.

El tret de sortida serà divendres 25 a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou amb una jornada gratuïta de conferencies i debats al voltant de dos eixos: el valor del paisatge cultural, amb ponències de Dani Gutierrez (Territori Obert), Eusebi Basanellas (Vicepresident del Patronat del Museu de la Colònia Vidal) i  Mario Sunyer (Batlle i Roig Arquitectes); i experiències d’utilització d’espais industrials per a nous usos de les colònies industrials, amb l’exemple de les RecStores, el Konvent de Cal Rosal, les Fàbriques de Creació de Barcelona i el projecte Vidàlia per la dinamització de la colònia de Cal Vidal. Aquestes jornades compten amb la implicació i col·laboració de la Comissió Europea, amb seu a Barcelona, coneixedors del patrimoni existent i vinculant-ho amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que se celebra durant el 2018.

Les jornades continuaran al llarg de tot el cap de setmana, amb visites a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou d’11.00h a 14.00h el dissabte i diumenge, i una visita teatralitzada dissabte a les 12.00h a càrrec de Trafec Teatre a la mateixa Torre de l’Amo.

D’altre banda, diumenge al matí, l’espai cultural La Fàbrica de Cal Metre serà l’escenari del concert de Joan Rovira, guanyador del premi Enderrock 2018, i a la tarda acollirà la presentació del conte “Gironella, un viatge en el temps”. Les entrades pel concert de Joan Rovira es poden comprar a les oficines de l’Ajuntament de Gironella i a la Llibreria Guinó a partir del dimarts 22 a un preu de 5 euros, o a taquilla, 7 euros.

Paral·lelament, diumenge se celebrarà la ja tradicional caminada – pedalada ruta de les colònies que recorre les colònies de la comarca des de Berga fins a Cal Riera (Puig-Reig).

La calendarització de les jornades en aquestes dates no ha estat casual, sinó que s’ha volgut enllaçar aquelles iniciatives de fa temps que es porten a terme amb aquelles més innovadores que es fan i sobretot es volen potenciar de cara al futur.

Per poder assistir a les jornades, és necessari formalitzar la inscripció a través d’aquest enllaç.

Consulta el programa de les jornades aquí.

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a