Gironella encara els últims actes de la Festa Major més àlgida dels últims anys

Gironella encara els últims actes de la Festa Major més àlgida dels últims anys

La vila de Gironella ha celebrat aquest cap de setmana els actes principals de la Festa Major, que segons el regidor de Cultura i Festes, Lluís Vall, ha complert amb escreix els propòsits del consistori. L'aposta per crear tres festes majors paral•leles –la infantil, la jove i la tradicional- ha funcionat i ha permès comptar amb actes plens de gom a gom.

Les novetats

Pubilles a Viladomiu Nou. Una de les novetats més celebrades pels gironellencs ha estat el trasllat d’alguns actes per tot el municipi, incloent-hi per primera vegada les colònies. Així, els jardins de la Torre de l'Amo van acollir la proclamació de pubillatge, on més de noranta pobles d'arreu de Catalunya es van desplaçar per acomiadar el Ferran i la Cristina, i a la vegada conèixer els nous representants, l'Oriol i la Mireia. L'acte que va ser tot un espectacle de llums i música en directe per part de l'Anna Ferrer i en Marc Font, director i cantant, respectivament, de Giovinetto. L'acte va comptar amb el record dels 25 anys de pubillatge, aplegant els membres del pubillatge que hi ha hagut a la vila des del 1991.

La plaça del cinema, Festa Major Infantil. La segona edició de la Festa Major Infantil ha tornat a omplir un espai propi i fix, aquesta vegada amb actes diaris. Els més menuts van poder gaudir d'espectacles de disco, animació, circ i un concert musical aquàtic.

Canvi d'orquestres després de dotze anys. El propòsit del consistori de canviar la Festa Major de dalt a baix s'ha vist reflectit, també, en les grans orquestres. Enguany l’orquestra Selvetana ha trencat amb l'hegemonia de dotze anys amb l’orquestra Montgrins. El conjunt va oferir les sardanes –amb una nova ubicació, a la plaça de la Vila, que també va omplir-se- el concert, que va aplegar a més de mil dos-cents espectadors, i el ball, amb més de 500 persones. Avui l'encarregada d'amenitzar la Festa Major és l'orquestra Maravella, amb sardanes, concert i ball.

Holi Festival, de l'Índia a Gironella. Aquest format d'animació característica l'índia i que s'ha posat de moda a tantes festes d'arreu també va arribar a Gironella. Dissabte a la tarda més de sis-centes persones, sobretot adolescents, van poder gaudir d'un festival de pols de colors de la mà dels Dj's Ernest Codina i Roger Carandell d'Adolescents.cat.

La diada de Sant Roc i la recuperació de l'Almorratxa, un acte emotiu

Si la Festa Major ha tingut un punt àlgid ha estat, sens dubte, aquest. Era la primera vegada que sortint de missa s’organitzava una comitiva de les autoritats amb banda, els balladors de l'Almorratxa, i els gegants de Gironella fins a la plaça de la Vila, amb la voluntat d’establir la rigorositat i el protocol ben acurat que es mereix la festa.

Els encarregats d’encetar la diada van ser el Tomàs i l'Antònia, que celebraven els 25 anys tot ballant per primera vegada la cançó de l'Almorratxa. Així, es va retre un petit homenatge a la colla i el seu cap, Mauri Viles.

I a continuació va arribar el moment més esperat: la ballada de l'Almorratxa. L'última vegada que s’havia ballat amb les mateixes condicions va ser l'any 1969, i enguany el consistori, juntament amb els Amics de l'Almorratxa i un grup de joves, ha recuperat aquesta tradició  a la sortida de missa, tal com s'havia fet sempre.

La ballada popular. El moment més especial de tots va arribar quan els balladors oficials van trencar la dansa per obrir-la al públic: autoritats, el mossèn i un munt de gent va entrar a ballar l'Almorratxa de forma popular passant a ser una cosa inèdita i excepcional mai vista a Gironella. Per acabar la festa tothom giravoltava al voltant de la plaça a ritme de galop i una sardana conjunta.

Les exposicions, records concorreguts

L'església Vella de Gironella acull aquests dies l'exposició de quadres de concurs de pintura ràpida, els dibuixos infantils, els cartells de Festa Major i dues exposicions històriques: 25 anys de gegants a Gironella i l'Almorratxa. 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a